Investeringen in onderwijs en training zijn cruciaal om mensen te voorzien van de vaardigheden die nodig zijn voor een snel veranderende arbeidsmarkt. Dat staat in de jaarlijkse groeianalyse van de Europese Commissie waarin zij de belangrijkste economische en sociale prioriteiten voor 2019 uiteenzet. Daarnaast benadrukt de Commissie dat de EU achterloopt met investeringen in onderzoek en innovatie.

Investeren in onderwijs van belang voor de juiste vaardigheden

Juiste vaardigheden zijn cruciaal

Investeren in onderwijs en training is van cruciaal belang om te zorgen dat mensen de juiste vaardigheden hebben voor de arbeidsmarkt van de toekomst. Dat schrijft de Europese Commissie in de jaarlijkse groeianalyse voor 2019. Een leven lang leren moet hierbij worden aangemoedigd. Dit is van belang in tijden van snelle veranderingen en digitalisering en zal bijdragen aan duurzame werkgelegenheid en economische groei. Het bijbrengen van de juiste vaardigheden en verkleinen van de vaardigheden-mismatch is nodig om technologische vooruitgang optimaal te kunnen benutten. Ook vraagt de Commissie de lidstaten meer te doen voor gelijke toegang tot kwalitatief onderwijs en wil zij dat lidstaten het beroepsonderwijs aantrekkelijker maken als eerste keus voor scholieren.

Investeren in onderzoek: Europa loopt achter

Daarnaast benadrukt de Commissie opnieuw dat Europa achterloopt met investeren in onderzoek en innovatie (O&I). De EU investeert slechts 2.03% van het BBP in O&I: een stuk minder dan de afgesproken doelstelling van 3%. In het bijzonder noemt de Commissie het belang van investeringen die bijdragen aan sterkere verbindingen tussen de wetenschap en het bedrijfsleven om innovaties te verspreiden, nieuwe markten te creëren en digitale infrastructuren uit te breiden.  

Context

De jaarlijkse groeianalyse maakt deel uit van het Europees Semester, een jaarlijkse cyclus waarin de Commissie prioriteiten voor de coördinatie van het economisch en begrotingsbeleid van de lidstaten voorstelt aan de Europese Raad. De algemene aanbevelingen focussen zich op het versterken van duurzame en inclusieve groei. Investeringen en structurele hervormingen moeten de productiviteit en groeipotentieel van de EU stimuleren. Naast de jaarlijkse groeianalyse doet de Commissie elk jaar in het voorjaar landen-specifieke aanbevelingen die weergeven hoe ver landen zijn met de implementatie van de richtlijnen. Nederland werd in 2018 onder andere aanbevolen meer te investeren in onderzoek en ontwikkeling.

Voor de implementatie van het aankomende Europese Semester zullen de principes en doelen van de Europese Pijler van Sociale Rechten als referentiekader dienen.