De Commissie lanceert de 10e editie van de European Social Innovation Competition. Om kans te maken op de prijs wordt deelnemers gevraagd na te denken over de toekomst van wonen in het algemeen en over innovatie voor betaalbare en duurzamere woonwijken. Deelname is mogelijk voor sociale vernieuwers uit EU-lidstaten en landen die zijn geassocieerd met Horizon Europe. Inschrijven kan tot en met 17 mei.


Heeft u hét idee voor duurzaam wonen?

Innovatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen

De Commissie kondigt de start van de 10e editie van de European Social Innovation Competition (EUSIC) aan. Het onderwerp van deze wedstrijdeditie is wonen. Geïnteresseerden die zich willen inschrijven wordt gevraagd na te denken over de toekomst van wonen in het algemeen en over innovatie voor betaalbare en duurzamere woonwijken. Om deelnemers voor de prijs aan te trekken worden werknemers, bedrijven en start-ups in een groot aantal sectoren benaderd. Ook universiteiten, technische scholen en maatschappelijke organisaties zullen worden betrokken. Deelname aan de wedstrijd staat open voor sociale vernieuwers uit EU-lidstaten en landen die zijn geassocieerd met Horizon Europe. Zij maken kans op een drietal prijzen van elk 50.000 euro. De deadline voor inschrijvingen is 17 mei.

Context

De 10e editie van de European Social Innovation Competition (EUSIC) wordt ondersteund door de European Innovation Council (EIC) binnen Horizon Europe. Het initiatief bestaat sinds 2013 en heeft tot doel sociale innovatie te stimuleren en oplossingen te bieden voor hedendaagse maatschappelijke problemen. De nadruk op duurzaam wonen dit jaar sluit aan bij de Europese plannen van het Bauhaus dat poogt om omgevingen op een groene manier te renoveren. Onderwerpen van vorige edities van de EUSIC prijs waren Skills for tomorrow (2021), Reimagine Fashion (2020), Challenging Plastic Waste (2019), Rethink Local (2018), Equality Rebooted (2017), Integrated Futures (2016), Nieuwe manieren om te groeien (2015), The Job Challenge (2014) en Nieuwe vormen van werk (2013). Tijdens de laatste editie viel Nederland in de prijzen met het project SillLab.