Science for Ukraine is op zoek naar bedden en/of onderzoeksplekken voor getroffen studenten en onderzoekers uit Oekraïne. Het initiatief is opgericht als gevolg van het acute geweld in Oekraïne. Ook uw instelling kan via dit initiatief de Oekraïense wetenschap ondersteunen. The Guild roept ondertussen nationale overheden en de EU op om instellingen te ondersteunen bij het bieden van hulp aan Oekraïense studenten en onderzoekers.


Europese wetenschap schiet Oekraïense studenten en onderzoekers te hulp

#ScienceForUkraine

Science for Ukraine is hard aan het werk om studenten en onderzoekers uit Oekraïne te helpen. Ook uw instelling kan helpen door een plek aan te bieden aan een student of collega uit Oekraïne. Het initiatief verzamelt stages, onderzoeksplekken of onderdak en verspreidt deze via de hashtag #ScienceForUkraine op Twitter en op de website. Sinds de inval van het Russische leger zijn de wetenschap en het onderwijs in Oekraïne grotendeels stil gevallen. De National Research Foundation of Ukraine is niet meer in staat de dagelijkse werkzaamheden op te pakken. Het hoofd van de organisatie roept via Science Europe op om Oekraïense wetenschappelijke projecten gaande te houden en het land zoveel mogelijk te steunen.

The Guild: ‘overheden moeten bijspringen’

Nationale overheden en de EU moeten universiteiten in Europa in staat stellen om Oekraïense studenten, onderzoekers en universiteitsmedewerkers zoveel mogelijk te ondersteunen. Dat stelt universiteitenkoepel The Guild in een dringende oproep. De universiteitskoepel wil gevluchte studenten en medewerkers opvangen en helpen met hun studie en werk voortzetten. Daarnaast kunnen studenten die niet gevlucht zijn ondersteund worden middels onlineonderwijs. Ook onderzoekers in Oekraïne die moeite hebben met hun werk ter plaatse uitvoeren moeten geholpen worden, aldus The Guild.

Context

De Europese Unie veroordeelt de inval van Rusland in Oekraïne. Gezamenlijk komen de lidstaten en de Commissie met sancties die ook gevolgen hebben voor het internationale kennisveld. Het Europees hoger onderwijs en de wetenschap tonen zich solidair met Oekraïne en willen onder aanmoediging van de Commissie bijdragen aan integratie en inclusie van migranten.