Kunstmatige intelligentie biedt het hoger onderwijs veel kansen. Dat zegt de European University Association (EUA) in haar statement over de laatste ontwikkelingen van AI in het onderwijs. Tevens benadrukt The Guild dat extra investeringen in fundamenteel onderzoek naar AI cruciaal zijn voor Europa.


EUA ziet geen zorgen maar kansen in de toepassing van AI in het onderwijs

Andere manier van lessen en toetsen  

De EUA roept op om vooral de kansen van kunstmatige intelligentie (AI) in het onderwijs te benutten. Dat stelt de universiteitenkoepel in een statement. Het is voor de EUA evident dat het verbieden van AI-instrumenten en andere nieuwe technologieën zinloos zou zijn. De EUA stelt dat het hoger onderwijs nieuwe manieren van onderwijs en toetsing moeten onderzoeken, om de razendsnelle ontwikkeling die AI doormaakt op effectieve wijze bij te benen. De EUA roept instellingen op om de dialoog met elkaar aan te gaan en ook nadrukkelijk studenten aan het woord te laten over de toepassing van AI in het onderwijs. Daarnaast zegt de EUA dat zij bereid is haar leden daar waar nodig te ondersteunen op het gebied van AI, middels advies en het uitwisselen van kennis en ervaringen. Ook universiteitenkoepel The Guild schenkt aandacht aan AI. In een statement vraagt zij om meer investeringen in fundamenteel onderzoek naar AI en andere digitale technologieën in Horizon. Dat is ook nodig in de digitale concurrentiestrijd met China en de VS. Maar die strijd moet wel hand in hand gaan met een mensgerichte aanpak van digitalisering.

Context

Het verhogen van AI-vaardigheden in het Onderwijs is één van de prioriteiten uit het Digital Education Action Plan van de Commissie. Op 7 maart 2023 organiseert Neth-ER een evenement waar onder meer dit plan uitvoerig aan bod komt. Afgelopen jaar bracht de Commissie Ethische richtsnoeren uit over de toepassing van AI in het onderwijs, waar Neth-ER tevens een evenement over organiseerde. Ook presenteerde de Commissie in april 2021 de AI-Verordening om innovatie te stimuleren en het vertrouwen van burgers te vergroten. De European University Association vertegenwoordigt meer dan 850 universiteiten in 49 Europese landen. The Guild is opgericht in 2016 en vertegenwoordigt 21 universiteiten in 16 landen waaronder de Radboud Universiteit en Rijksuniversiteit Groningen.

 

Mede geschreven door Marouan Moussi.