Op 1 februari is het nieuwe digitale partnerschap tussen de EU en Canada in werking getreden. Het zal de EU en Canada helpen bij het aanpakken van uitdagingen in de digitale transformatie die invloed hebben op onderzoek, industrie en onze economie.   


EU start strategisch digitaal partnerschap met Canada

Meer samenwerking in de digitale sector 

De EU en Canada hebben hun strategische digitale partnerschap ingeluid. Het digitale partnerschap zal hun vrijwillige samenwerking vergroten op het gebied van de digitalisering van onze samenleving op onderwerpen zoals kunstmatige intelligentie en kwantum. Als één van de cruciale pijlers, wordt kunstmatige intelligentie ingezet voor de beveiliging van internetinfrastructuren. Wat betreft kwantumwetenschap streven de EU en Canada ernaar het gebruik van kwantumtechnologieën te verbreden en nieuwe banen te creëren. Verder werken de EU en Canada aan een veilige en hoogwaardige digitale verbinding tussen Europa, Noord-Amerika en Azië en staat cyberveiligheid op de agenda.  

Context 

Het inluiden van het partnerschap volgt op de recente aankondiging van Canada's associatie tot het Horizon Europe programma in november 2023. Toen zijn ook de twee bilaterale partnerschappen gesloten, die zich sterk maken voor verdere toenadering op het gebied van digitalisering en vergroening. Het digitale partnerschap bouwt voort op bestaande samenwerkingsmechanismen zoals het strategische Canada-EU partnerschap, de wetenschap en technologieovereenkomst en CETA, het EU-Canada vrijhandelsakkoord. Verdere details over het digitale partnerschap staan op de agenda bij de ‘Digital dialogue’: een ontmoeting van de verantwoordelijke ministers en ambtenaren van beide partijen. Deze zal plaatsvinden in het voorjaar. 
 
Mede geschreven door Martin Pomper.