De Commissie onthult haar Artificial Intelligence Office. De taak van het kantoor is om innovatie in kunstmatige intelligentie te bevorderen en risico’s omtrent de technologie te beperken. Ook ondersteunt het de implementatie van de AI Act.


Een Europees AI Office voor implementatie en innovatie

Implementatie van de AI Act

De Europese Commissie ontsluiert haar Artificial Intelligence (AI) Office. Het AI Office zal een grote rol spelen bij het implementeren van de AI Act en het verder ontwikkelen van AI. Het kantoor bestaat uit verschillende eenheden, waaronder de Excellence in AI and Robotics Unit, die onderzoek en ontwikkeling ondersteunt om een ecosysteem van excellentie te bevorderen. Deze afdeling coördineert het GenAI4EU-initiatief, dat de ontwikkeling en integratie van innovatieve AI-modellen stimuleert. Een andere afdeling is de AI Innovation and Policy Coordination Unit. Deze afdeling houdt toezicht op de uitvoering van de EU AI-strategie, stimuleert de opname van AI door een European Digital Innovation Hubs netwerk en AI-fabrieken. De Societal Good Unit richt zich op het ontwerpen en implementeren van internationale betrokkenheid van het AI Office bij AI-toepassingen voor maatschappelijk belang, zoals weermodellering en kankerdiagnoses.

Context

In 2021 stelde de Europese Commissie de AI Act voor om veiligheid en mensenrechten te handhaven op het gebied van AI te waarborgen. Tegelijkertijd moet deze Europese wet ook investeringen en innovatie in AI stimuleren. De AI Act zal vanaf juli 2024 in werking treden. Tijdens de tweede bijeenkomst van de EU en Japan over hun digitale partnerschap werd de oprichting van de AI Office al besproken en gesteund. Japan zal ook een soortgelijk kantoor oprichten.

 

Mede geschreven door Fleur Korte.