Corona beïnvloedt alle facetten van de Europese besluitvorming. Neth-ER zet elke week het belangrijkste coronanieuws op onderwijs- en onderzoeksgebied op een rij.


Week 28: Corona update

Aantal projecten EIT Crisis Response Initiative geselecteerd  

De eerste resultaten van het EIT Crisis Response Initiative dat in mei werd gelanceerd zijn bekendgemaakt. De EIT Climate-KIC heeft elf innovatieprojecten geselecteerd welke zullen bijdragen aan het creëren van banen en groen herstel na de coronacrisis. Onder de elf geselecteerde projecten is ook een Nederlands project genaamd “Smart Climate-KIC City Transformation”. In totaal zal er 8,5 miljoen euro aan financiering onder de projecten verdeeld worden, afkomstig uit het Pandemic Response Projects, een van de twee instrumenten van het EIT Crisis Response Initiative. Naast de EIT Climate-KIC heeft ook EIT Manufacturing drie projecten geselecteerd met het oog op de ontwikkeling van veilige arbeidsomstandigheden en slimme medische apparaten. Deze projecten ontvangen samen 1 miljoen euro aan financiering uit het Pandemic Response Projects-instrument. Tenslotte maakte ook de EIT Food de ontvangers bekend van in totaal 6,17 miljoen euro financiering voor in totaal 13 projecten. Zo gaan twee onderzoeksinstituten uit Portugal bijvoorbeeld een eetbare antivirale beschermlaag voor fruit en groenten ontwikkelen. Afgelopen mei werd het EIT Crisis Response Initiative gelanceerd waarmee het EIT 60 miljoen euro in projecten in strijd tegen de corona crisis investeert. Het initiatief wordt uitgevoerd door acht EIT KIC’s. De komende maanden volgen nog de resultaten van de andere KIC’s en de resultaten voor het venture support-instrument voor bovengenoemde KIC’s, gericht op innovatieve start-ups, scale-ups en mkb-bedrijven.

Meer informatie:   

Persbericht EIT: EIT Climate-KIC receives €8.4 million for innovation projects that stimulate job creation and support a post COVID-19 green recovery
Persbericht EIT: EIT Manufacturing awarded EUR 3.3 million from the EIT Crisis Response Initiative to tackle Covid-19
Persbericht EIT: EIT Food announces recipients of 6.17 million euros COVID-19 Innovation Fund
Artikel Neth-ER: Week 27: Corona update
Artikel Neth-ER: Week 21: Corona update

EPO lanceert nieuw platform voor Corona onderzoekers

Het European Patent Office (EPO) heeft een nieuw platform gelanceerd, genaamd Fighting Coronavirus. Precies zoals de naam het zegt is het platform door EPO ontwikkeld om onderzoekers en beleidsmakers te helpen in hun strijd tegen Corona. De eerste data die op het platform is vrijgegeven bevat patentinformatie en -kennis over vaccinaties en farmaceutische therapieën. De komende weken zal meer informatie beschikbaar komen, onder andere over bijvoorbeeld diagnostiek en medische technologie en apparatuur. Volgens EPO is innovatie een van de belangrijkste middelen in het gevecht tegen Corona. Hierin spelen patenten een belangrijke rol, omdat deze voorzien in een prikkel voor bedrijven en universiteiten om onderzoek uit te voeren.

Meer informatie:

Website EPO: Fighting coronavirus
Website European IP Helpdesk: EPO Launches New Platform to Help Researchers in the Fight Against Coronavirus