Corona beïnvloedt alle facetten van de Europese besluitvorming. Neth-ER zet elke week het belangrijkste coronanieuws op onderwijs- en onderzoeksgebied op een rij.

Week 24: update corona

Commissie zegt 300 miljoen euro toe aan vaccinatieverbond Gavi  

De Europese Commissie heeft tijdens de Global Vaccine Summit van 4 juni aangekondigd om 300 miljoen euro aan subsidie toe te zeggen aan vaccinatieverbond Gavi, bedoeld voor de periode 2021-2025. Dit geld zal gebruikt worden om wereldwijd 300 miljoen kinderen immuun te maken tegen virussen en om de vaccinatievoorraden op te bouwen ter voorbereiding op toekomstige uitbraken van besmettelijke ziektes. De toezegging is gedaan in de veronderstelling dat het commissievoorstel voor de meerjarenbegroting 2021-2027 grotendeels wordt aangenomen. De Global Vaccine Summit, georganiseerd door Gavi, is een belangrijke mijlpaal binnen de Coronavirus Global Response welke op 4 mei gelanceerd werd. Tijdens de eerste donorconferentie van het initiatief werd er al 1,5 miljard euro beschikbaar gesteld aan Gavi, waarvan 488 miljoen voor de verspreiding van een toekomstig vaccin tegen het coronavirus. Op 27 juni zal er een tweede donorconferentie plaatsvinden, waarin de campagne wordt afgerond.

Meer informatie:  

Persbericht Commissie: Coronavirus Global Response: European Commission pledges €300 million to Gavi
Speech von der Leyen: Speech by President von der Leyen at the Global Vaccine Summit
Artikel Neth-ER: Week 19: update corona
Artikel Neth-ER: Week 23: update corona

Commissie maakt 11,5 miljard beschikbaar voor herstel onder begroting 2020

De Europese Commissie stelt voor om in haar resterende budget voor 2020 11,5 miljard euro extra vrij te maken voor herstelmaatregelen in nasleep van de coronacrisis. Het voorstel volgt op de Commisie’s aangepaste MFK voorstel en bijbehorende herstelfonds Next Generation EU van vorige week. Middelen onder het nieuwe MFK en herstelfonds zullen echter pas op zijn vroegst vanaf volgend jaar beschikbaar zijn; de Commissie wil er met deze 11,5 miljard dan ook voor zorgen dat de zwaarst getroffen regio’s, bedrijven en burgers dit jaar nog de nodige extra ondersteuning kunnen ontvangen.

Meer informatie:

Persbericht Commissie: EU budget: Commission takes steps to make €11.5 billion available for crisis repair and recovery in 2020
 Artikel Neth-ER: Nieuw MFK en coronaherstelfonds: Commissie maakt geld vrij voor kennis

EUvsVirus Matchathon vestigt wereldrecord

De #EUvsVirus Matchathon heeft  afgelopen maand maar liefst een recordaantal van 2235 partnerschappen opgeleverd. Samen moeten zij zorgen voor de opschaling van 120 innovatieve projecten, die op hun beurt innovatieve oplossingen voor de aanpak van de coronacrisis moeten bieden. De Matchathon bracht de 120 winnaars van de #EUvsVirus Hackathon, die in april plaatsvond, in contact met zo’n 460 partners uit de investerings-, bedrijfs- en academische wereld. De winnende teams konden hierbij hun innovatieve oplossingen pitchen om zo financiering of andere ondersteuning, zoals begeleiding en adviesdiensten en toegang tot netwerken en infrastructuur veilig te stellen. Bovendien krijgen alle 120 deelnemende teams toegang tot de Business Acceleration Services van de European Innovation Council (EIC).  

Meer informatie:

Persbericht  Commissie: European Commission EUvsVirus Matchathon sets world record: 2235 new partnerships for scaling up 120 innovative projects to tackle coronavirus challenges
 Artikel Neth-ER: Winnaars #EUvsVirus Hackathon bekendgemaakt

Commissie kent 314 miljoen euro toe aan innovatieve bedrijven

De Commissie kent in totaal 314 miljoen euro aan beurzen toe aan 72 innovatieve bedrijven. Dit valt te lezen in een persbericht van de Europese Commissie waarin zij de resultaten van de EIC Accelerator Pilot call bekendmaakt. Ongeveer de helft van de beurzen wordt uitgekeerd aan coronavirus-gerelateerde projecten. Er werden ook 5 Nederlandse bedrijven geselecteerd, zoals de startup Aidence Holding BV, die bezig is met de ontwikkeling van AI-software die automatisch corona-infecties kan opsporen via een scan van de borstkast. Begin mei werd er 150 miljoen extra budget voor de EIC Accelerator Pilot aangekondigd door de Commissie voor de bestrijding van de coronacrisis. Dit budget kwam bovenop de al gereserveerde 165 miljoen voor de reguliere EIC Accelerator Call. Er zijn ook nog 139 bedrijven die een Seal of Excellence hebben ontvangen. Voor deze veelbelovende projecten is er helaas geen EU-financiering beschikbaar, vanwege budgetbeperkingen.

Meer informatie:  

Publicatie Commissie: Coronavirus: EU grants €314 million to innovative companies to combat the virus and support recovery
Lijst EIC-begunstigden: List of companies selected for EIC funding
Artikel Neth-ER:  150 miljoen euro extra voor innovaties coronabestrijding