Corona beïnvloedt alle facetten van de Europese besluitvorming. Neth-ER zet elke week het belangrijkste coronanieuws op onderwijs- en onderzoeksgebied op een rij. Daarnaast vindt u de belangrijkste gevolgen van de coronacrisis voor Erasmus+ en Horizon 2020 hier. De update van week 22 vindt u hier.


Week 23: update corona

Nieuw initiatief Coronavirus Global Response

In het kader van de Coronavirus Global Response heeft de Commissie een vervolgcampagne aangekondigd genaamd Global Goal: Unite For our Future. Het is een vervolg op de eerste succesvolle donorconferentie waarbij 7,4 miljard euro werd opgehaald voor het bestrijden van het virus. Op 27 juni zal er dan een tweede Global Pledging Summit plaatsvinden, waarin de campagne wordt afgerond. Het opgehaalde geld zal worden gebruikt voor het versnellen van nieuwe oplossingen en het wereldwijd beschikbaar maken van deze oplossingen.

Meer informatie:

Publicatie Commissie: Coronavirus Global Response: kick off of new campaign with support of Global Citizen
Artikel Neth-ER: 7,4 miljard euro opgehaald tijdens donorconferentie Coronavirus Global Response

MSCA-onderzoekers pleiten voor meer ondersteuning

Onderzoekers, die via de Marie Curie individuele beurzen (MSCA) zijn gefinancierd, pleiten in een open brief voor financiële compensatie vanwege verstoringen in hun onderzoek door de coronacrisis. Onderzoekers werden door de gezondheidscrisis gedwongen om hun onderzoek zoveel mogelijk thuis door te zetten. Taken, zoals labonderzoek, moesten worden uitgesteld tot de maatregelen werden versoepeld. Uit de open brief blijkt dat veel uitgelopen MSCA-projecten uiteindelijk niet financieel gecompenseerd zijn. De Commissie deed enkel een handreiking aan de onderzoekers door ze, wanneer het voorzetten van het onderzoek niet mogelijk was, een aantal opties aan te bieden die onvoldoende aansluiten op de persoonlijke situatie van veel MSCA-onderzoekers.

Meer informatie:

Open brief: Early-Career Researchers’ prospects during COVID-19: Costed extensions denied to MSCA researchers amid a discourse of support from the EU
Petitie MSCA-onderzoekers: Paid extensions of MSCA projects following disruptions caused by COVID-19 pandemic
Artikel Neth-ER:  Commissie benadrukt belang flexibiliteit uitgelopen MSCA-projecten