Beleidsmakers kunnen nog heel veel doen om open toegang en gebruik van data te bevorderen. Dat blijkt een analyse van beleidsmaatregelen van de OESO. Verder negeren de meeste beleidsinitiatieven momenteel de private sector, aldus het rapport.


Wat moeten beleidsmakers met open access?

Aandachtspunten databeleid

Het belang van het openstellen en hergebruiken van data wordt steeds urgenter met de huidige ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie en internet of things. Om het hergebruik van data te bevorderen, heeft de OESO een aantal beleidsaanbevelingen opgesteld in het rapport ‘Enhancing Access to and Sharing of Data. Ten eerste moet er altijd in acht worden genomen of de voordelen van het delen van data opwegen tegen de nadelen. Zo mag het delen van data niet de privacy van individuen schenden. De OESO benadrukt dat er verschillende categorieën data bestaan en dat er voorzichtig omgegaan moet worden met persoonsgegevens. Ten tweede moet het vertrouwen in open data groeien. Dat kan onder andere bereikt worden door datahouders en -gebruikers te verbinden in netwerken. Ten derde is het wenselijk dat er stimuleringsregelingen opgesteld worden om het delen van data te bevorderen.

Beleidsinitiatieven onder de loep

De OESO licht uit dat momenteel de meeste beleidsinitiatieven gericht op het hergebruik van data gericht zijn op overheidsgegevens. Slechts 15% van de initiatieven zijn gericht op het faciliteren van open data binnen de private sector, hoewel hier volgens ondervraagden juist nog veel uitdagingen liggen. Tot slot valt het op dat maar 12% van de beleidsinitiatieven ingaan op het vergroten van analytische capaciteiten.

Context

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is een samenwerkingsverband tussen 36 landen om sociaal en economisch beleid te bespreken en te coördineren om zo economische groei te bevorderen.  Voor dit rapport heeft de OESO onderzoek gedaan naar meer dan 200 beleidsinitiatieven rondom het delen en hergebruiken van data uit 36 landen plus de Europese Unie.