Het Innovation and Network Executive Agency (INEA) is sinds 1 januari 2014 gestart als uitvoerend agentschap van de Europese Commissie (EC). INEA is de opvolger van het Trans-European Transport Network Executive Agency (TEN-T EA) en is verantwoordelijk voor de uitvoering van onderdelen van Horizon 2020 en de Connecting Europe Facility (CEF).

Wat gaan INEA, EASME en REA voor u betekenen?

Het Innovation and Network Executive Agency (INEA) is sinds 1 januari 2014 gestart als uitvoerend agentschap van de Europese Commissie (EC). INEA is de opvolger van het Trans-European Transport Network Executive Agency (TEN-T EA) en is verantwoordelijk voor de uitvoering van onderdelen van Horizon 2020 en de Connecting Europe Facility (CEF).

Uitvoerende organen worden opgericht voor de duur van een financieringsprogramma en houden zich vooral bezig met het omzetten van beleid in concrete actie. Ze geven daarnaast feedback aan de EC over de programma’s, ondersteunen de aanvragers van subsidies en creëren zichtbaarheid voor de programma’s. INEA zal zich gaan bezig houden met zo’n 30 miljard aan budget voor CEF en 7 miljard aan budget voor Horizon 2020.

Naast INEA zijn er voor onderzoek en innovatie nog twee andere belangrijke uitvoerende agentschappen. Het Research Executive Agency (REA) is verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de onderzoeksgelden. Het Executive Agency for Small to Medium-sized Enterprises (EASME) zal onder andere het mkb-instrument en enkele onderdelen van de maatschappelijke uitdagingen op zich nemen, evenals het European Programme for Enterprises and Small to Medium-sized Enterprises (COSME). Ook zal EASME de taken van het Executive Agency for Competitiveness and Innovation (EACI) gaan overnemen, welke zal ophouden te bestaan.   

Meer informatie
Persbericht: Introducing INEA: Innovation and Networks Executive Agency
Website REA: Research Executive Agency 
Website EACI: Executive Agency for Competitiveness and Innovation
Website EASME: Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises