Het European Holocaust Research Infrastructure slaat de handen ineen om een permanente Europese faciliteit voor Holocauststudies op te richten. Dit werd bekendgemaakt op de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust.


Vaste Europese Holocaust onderzoeksfaciliteit van start

EHRI krijgt permanent karakter

Vijftien onderzoeksinstituten gevestigd in Europa, Israël en de Verenigde Staten zullen samen een Europese faciliteit voor Holocauststudies opzetten, met financiering van Horizon 2020. Het in Amsterdam gevestigde NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies zal het project coördineren. Dit maakte het European Holocaust Research Infrastructure (EHRI) bekend op de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust, precies 75 jaar na de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. In een persbericht geeft het EHRI aan: “In een tijd waarin het aantal overlevenden van de Holocaust afneemt en waarin antisemitisme, Holocaustontkenning en vreemdelingenhaat toeneemt, is de drijvende kracht die EHRI biedt aan state-of-the-art onderzoek en onderwijs over de Holocaust, en de nagedachtenis ervan belangrijker dan ooit.”

Context

Het EHRI is erop gericht bestaande Holocaust-archieven te verenigen in één digitale databank die vrij toegankelijk is voor wetenschappers, docenten en studenten. Daarnaast faciliteert het een netwerk van onderzoekers. Sinds de oprichting van het project wordt het gecoördineerd door het NIOD. Dat de EU een permanent Holocaustinstituut zal financieren werd reeds in augustus 2019 aangekondigd.