De vereniging Neth-ER (Netherlands house for Education and Research) is opgericht om het Nederlands kennisveld te informeren over de Europese beleidsontwikkelingen op het gebied van onderzoek en innovatie en onderwijs. Daarnaast faciliteert Neth-ER op uit

Twee Nederlandse nominaties voor Horizon Impact Awards

Nederland sterk vertegenwoordigd

Nederland is sterk vertegenwoordigd met twee projecten van eigen bodem tijdens de Horizon Impact Awards. Dit heeft de Commissie bekend gemaakt in een persbericht. De Vrije Universiteit van Amsterdam is genomineerd voor haar PREHDICT-databank, die screent op het humaan papillomavirus (HPV) dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Het screenen op HPV wordt nu al in Italië, Zweden, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland gebruikt. De Nederlandse levensmiddelentechnologie-ontwikkelaar Contronics is genomineerd voor hun Dry-Mist Technology,  waarmee zij 3500 energie-efficiënte bevochtigingssystemen hebben ontwikkeld. De technologie heeft op dit moment al gezorgd voor een vermindering van 25% in voedselverspilling.

Context

De Horizon Impact Awards worden uitgereikt door de Commissie aan vijf projecten die door medefinanciering van Horizon 2020 en haar voorganger de FP7 een belangrijke invloed hebben gehad op de maatschappij. De vijf winnaars worden bekendgemaakt tijdens de R&I Days in Brussel. De prijs past goed bij het doel van de Commissie om de impact van onderzoek te vergroten in Europa. Zo lanceerde zij vorige week een Booster voor Horizon 2020 & FP7-projecten om opgedane kennis toegankelijker te maken voor de maatschappij.

Update: Winnaars bekend

Er zijn op donderdag 26 september vier winnaars bekendgemaakt. De prijswinnende projecten hebben respectievelijk een nieuw medicijn voor een zeldzame ziekte ontwikkeld, geholpen in de strijd tegen kindermishandeling, de online veiligheid vergroot en kustgebieden beschermd tegen de effecten van klimaatverandering. De twee genomineerde Nederlandse projecten zijn niet in de prijzen gevallen.