De vereniging Neth-ER (Netherlands house for Education and Research) is opgericht om het Nederlands kennisveld te informeren over de Europese beleidsontwikkelingen op het gebied van onderzoek en innovatie en onderwijs. Daarnaast faciliteert Neth-ER op uit

SET Plan vernieuwd

In een vernieuwd Strategic Energy Technology (SET) -Plan zijn tien onderzoek en innovatie acties opgesteld door de Europese Commissie. Een nieuwe structuur is nodig voor betere coördinatie en samenwerking tussen overheid, industrie en onderzoeksinstellingen. Het vernieuwde SET-plan is een integraal onderdeel van de in het voorjaar van 2015 gepubliceerde Energy Union.

Tien innovatieve acties
Uit de prioriteiten van de Energy Union zijn tien acties afgeleid. De acties zijn een aanpassing op de Integrated Roadmap, waarin de onderzoek en innovatie uitdagingen op energiegebied in Europa worden gepresenteerd. Met de nieuwe acties in het SET-Plan wil de EC het Europese energiesysteem snel veranderen. Een aantal voorbeelden van de innovatieve acties zijn:

  • Sustain technological leadership by developing highly performant renewable technologies and their integration in the EU’s energy system;
  • Reduce the cost of key technologies;
  • Create technologies and services for smart homes that provide smart solutions to energy consumers;
  • Increase the resilience, security and smartness of the energy system;
  • Step up research and innovation activities on the application of carbon capture and storage (CCS) and the commercial viability of carbon capture and use (CCU).

Financieringsmogelijkheden in kaart gebracht
De EC wil financieringsmogelijkheden verduidelijken en betere toegang creëren tot risico-financiering. The InnovFin Energy Demonstration Projects (EDP) gelanceerd in juni 2015 biedt leningen en garanties voor de first-of-a-kind, demonstratieprojecten op grote schaal in hernieuwbare energie. Ook Horizon 2020 zal publiek-private samenwerking financieel ondersteunen, die zich richten op koolstofarme innovaties en technologieën.

Tijdlijn
Carlos Moedas, Europees Commissaris voor Onderzoek, Wetenschap en Innovatie, zal samen met Miguel Arias Cañete, Europees Commissaris voor Klimaat en Energie, het vernieuwde SET-Plan presenteren op de SET-Plan Conferentie op 21 en 22 September 2015 in Luxembourg. Het SET-Plan zal samen met de transport innovation and industrial strategy for jobs and growth samenkomen in een comprehensive Energy Union research and innovation and competitiveness strategy. Deze strategie zal deel uitmaken van de State of the Energy Union 2016.

Meer informatie
Persbericht: The Integrated SET Plan fit for new challenges
Publicatie: Towards an Integrated Strategic Energy Technology (SET) Plan: Accelerating the European Energy System Transformation
Artikel Neth-ER: Nieuw Europees energieplan: uitdagingen en behoeftes
Artikel Neth-ER: Onderzoek en innovatie prominent in Energy Union