17 november 2020

Pearl Dykstra verlaat Group of Chief Scientific Advisors, Commissie benoemt drie nieuwe leden

Joep Roet

Joep Roet

Plaatsvervangend directeur

Stel uw vraag

Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers

Deel dit artikel

Pearl Dykstra, wiens mandaat na vijf jaar is verlopen, geeft het stokje door als vicevoorzitter van de Group of Chief Scientific Advisors aan Sir Paul Nurse. Europees Commissaris Mariya Gabriel benoemde daarnaast drie nieuwe leden voor een duur van drie jaar: Maarja Kruusmaa, Alberto Melloni en Nebojsa Nakicenovic. Nicole Grober zal de rol als voorzitter van Rolf Heuer overnemen.


Pearl Dykstra verlaat Group of Chief Scientific Advisors, Commissie benoemt drie nieuwe leden

Pearl Dykstra verlaat Group of Chief Scientific Advisors

Vicevoorzitter Pearl Dykstra van de Group of Chief Scientific Advisors (GSCA), wiens mandaat na vijf jaar is verlopen, zal de groep verlaten. Mariya Gabriel, commissaris voor onderzoek, innovatie, onderwijs, jeugd & sport, heeft drie nieuwe leden benoemd voor de duur van drie jaar. Nu vicevoorzitter Pearl Dykstra het stokje doorgeeft aan Sir Paul Nurse zitten er geen Nederlands meer in de groep. De drie nieuwe leden zijn Maarja Kruusmaa, professor in bio-robotica aan de Tallinn University of Technology (TalTech); Alberto Melloni; professor voor de geschiedenis van het christendom aan de universiteit van Modena/Reggio Emilia en tenslotte Nebojsa Nakicenovic; directeur van het wereldwijde The World in 2050-initiatief. Als nieuwe leden zullen zij de Commissie ondersteunen met op wetenschap gebaseerd advies.

Context

De GSCA vormt onderdeel van het Scientific Advice Mechanism dat in 2015 werd opgericht. De GSCA voorziet de Europese Commissie van onafhankelijk wetenschappelijk advies ter ondersteuning van verschillende beleidskwesties. De drie nieuwe leden werden genomineerd door onderzoeksorganisaties en geselecteerd door een onafhankelijk comité. Dit comité bestaat uit drie leden, waaronder de Nederlandse rechtsgeleerde Rianne Letschert. Eerder dit jaar benoemde de Commissie ook al twee topwetenschappers.