12 mei 2022

Pact for Skills partnerschap moet bijdragen aan vaardighedenontwikkeling sociaaleconomische sector

Joep Bresser

Joep Bresser

Beleidsmedewerker

Stel uw vraag

Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers

Deel dit artikel

Verschillende belanghebbenden, waaronder aanbieders van het beroepsonderwijs, presenteren met steun van de Commissie een grootschalig vaardighedenpartnerschap waarin de ontwikkeling van vaardigheden in de Europese sociaaleconomische sector centraal staat. Het partnerschap moet onder andere bijdragen aan de ontwikkeling van vaardigheden rondom groene en digitale transitie in de sociaal economische sector.


Pact for Skills partnerschap moet bijdragen aan vaardighedenontwikkeling sociaaleconomische sector

Digitale en sociale vaardigheden voor een sterke sector

Verschillende partijen in de Europese sociaaleconomische sector kondigen een nieuw Pact for Skills partnerschap aan voor de ontwikkeling van vaardigheden in de regionale sociaaleconomische sector. Dat blijkt uit de plannen van onder andere aanbieders van opleidingen binnen het beroepsonderwijs, sociaaleconomische organisaties, investeerders en banken. Het partnerschap is gericht op het verbeteren van het niveau van sleutelvaardigheden, waaronder digitale vaardigheden, vaardigheden op het gebied van sociaal ondernemerschap en capaciteitsopbouwende vaardigheden. Het initiatief belooft publiek en privaat kapitaal te mobiliseren om ieder jaar de bij- en omscholing van 5% van de beroepsbevolking en ondernemers in de sector mogelijk te maken. Daarnaast moet het partnerschap bijdragen aan de groene en digitale transities in de sociale economie door het ontwikkelen van specifieke vaardigheden die hieraan bijdragen.

De elf partnerschappen binnen het Pact for Skills

Het Pact for Skills werd in 2020 door Commissie gelanceerd en heeft tot nu toe al elf partnerschappen opgeleverd, waarvan het partnerschap voor de sociale economie de nieuwste in het rijtje betreft. De overige partnerschappen binnen het Pact for Skills zijn:

 1. Automotive skills alliance
 2. Skills partnership for microelectronics
 3. Aerospace & defence skills partnership
 4. Pact for skills for offshore renewable energy
 5. Upskilling shipbuilding and maritime technology workers in Europe
 6. Textile, clothing, leather and footwear industries 
 7. Skills partnership for the tourism ecosytem 
 8. Pact for skills in construction
 9. Skills partnership for the agri-food ecosystem 
 10. Skills partnership for the cultural and creative industries 
 11. Skills partnership for the proximity & social economy ecosystem

Context

De sociaaleconomische sector is een grote sector die meer dan 6% van de beroepsbevolking binnen de EU vertegenwoordigt en toeziet ziet op ondernemingen met sociale doelstellingen. Het nieuwe partnerschap voorziet in de ontwikkeling van vaardigheden voor de groene en digitale transitie van de EU en volgt op de lancering van het Social Economy Action Plan van de Commissie, gericht op het vergroten van de zichtbaarheid en opschaling van de sociaaleconomische sector. Het nieuwe partnerschap maakt onderdeel uit van het Europese Pact for Skills, een van de kerninitiatieven binnen de Europese Skills Agenda. Individuele bedrijven, particulieren, organisaties, regionale partnerschappen en industriële ecosystemen kunnen allemaal deelnemen aan het pact, mits zij beloven investeringen te doen in vaardigheden. Het vaardighedenpartnerschap voor micro-elektronica gaat bijvoorbeeld twee miljard euro aan vaardighedeninvesteringen genereren om zo een belangrijke bijdrage aan de uitvoering van de Chips Act te leveren.


Mede geschreven door Liza Bex.