Onderzoeksinfrastructuren hebben nationale en Europese steun nodig om hun diensten beter op afstand te kunnen aanbieden. Zij zullen immers mogelijk nog jaren met de gevolgen van de coronacrisis te maken hebben, zo blijkt uit een onderzoek. De coronacrisis kan leiden tot tragere vooruitgang en een vermindering van output van ondezoeksresultaten.


Onderzoeksinfrastructuren ondervinden mogelijk nog jaren gevolgen van coronacrisis

Afstandswerken ook een feit bij onderzoeksinfrastructuren

Ook onderzoeksinfrastructuren (RI’s) hebben vanwege de coronacrisis hun diensten op afstand beschikbaar moeten stellen en verwachten dat gebruikers de komende jaren op afstand gebruik zullen blijven maken van hun faciliteiten. Dit blijkt uit een onderzoek van de Association of European-Level Research Infrastructures Facilities (ERF-AISBL) en het Central European Research Infrastructure Consortium (CERIC-ERIC). De meeste RI’s hebben tijdens de pandemie hun activiteiten voort kunnen zetten, maar de grote meerderheid had minder externe gebruikers. Dit kan leiden tot tragere vooruitgang en een vermindering van output van ondezoeksresultaten. RI’s hebben reeds veel aanpassingen gemaakt naar aanleiding van de coronacrisis. Vóór de crisis was slechts 20% van het gebruik op afstand – nu is dit ruim 60%. Het rapport laat zien dat 70% van de ondervraagde RI’s verwachten dat er in de toekomst vaker op afstand gebruik gemaakt zal worden van hun diensten. Daarom roepen zij nationale en Europese financierders op om hen te ondersteunen in deze transitie.

Context

ERF-AISBL en CERIC-ERIC voerden het onderzoek uit in het kader van het ACCELERATE project, een Horizon 2020 project gericht op het ondersteunen van de duurzaamheid van RI’s op de lange termijn. Voor het onderzoek ondervraagden zij in oktober 28 RI’s over de gevolgen die zij ondervonden door de pandemie.