De Commissie wil onderzoek naar biotechnologie en bioproductie beter benutten en innovatie in deze sector bevorderen. Dit laat ze weten in haar Mededeling over het versterken van de biotechnologie en productie-industrie. Naast het stimuleren van onderzoek en innovatie, wil de Commissie ook stappen ondernemen om vaardigheden voor de bio-industrie te versterken en bio-talenten te behouden. Hiervoor overweegt de Commissie een Pact for Skills-partnerschap.


O&I moet helpen de Europese biotechnologie-industrie te versterken

Onderzoek naar knelpunten in onderzoek en innovatie

Europa moet meer doen op het gebied van biotechnologie en -productie. Dit zegt de Commissie in haar Mededeling over het versterken van de biotechnologie en productie-industrie. Europa loopt op dit gebied enorm achter op wereldleider, de Verenigde Staten. Er missen robuuste netwerken tussen de lidstaten voor sterk onderzoek binnen deze sector. Daarnaast is de overdracht van de technologieën naar de markt niet goed ontwikkeld en gebeurt dit ook niet systematisch. De aanpak van de lidstaten binnen deze industrie moet meer worden geïntegreerd, op basis van drie domeinen: het bouwen van de technologieoverdrachtscapaciteit, het financieren van deze overdracht en de opzet van innovatie-ecosystemen. De Commissie wil hiervoor onderzoeken waar juist de knelpunten maar ook sterke punten zitten. De Commissie wil ook privé- en publieke investering in de sector bevorderen. Zelf stelt ze ook voor om binnen het European Innovation Council (EIC) werkprogramma van 2025 aandacht te besteden aan biotechnologie en --productie om de commercialisatiekloof te dichten.

Pact for Skills-partnerschap voor bio-vaardigheden

Het stimuleren van de juiste vaardigheden voor de biotechnologie en productie-industrie krijgt ook aandacht in de Mededeling. De Commissie geeft aan dat Large-Scale Skills Partnerships een cruciale rol spelen bij het om- en bijscholen van de bevolking, ook voor deze sector. Ze overweegt daarom om een specifiek partnerschap op te stellen voor de sector. Ook het Europese Universiteiten initiatief en andere Erasmus+-partnerschappen kunnen het ontwikkelen van deze vaardigheden versterken. Volgens de Commissie kan daarnaast de EU Talent Pool zorgen dat de EU ook de juiste talenten aantrekt én behoudt. Op het moment verliest Europa te veel van haar talenten aan landen buiten de EU, aldus de Mededeling.

Context

De Mededeling is gepubliceerd in lijn met de Mededeling van maart 2023, over het  concurrentievermogen van de EU op de lange termijn. De biotechnologie en -productiesector is een van de vele industrieën waarin de EU haar concurrentievermogen wil versterken. Zo kwam ze vorige maand met een voorstel omtrent geavanceerde materialen.