Het Nederlandse Set Community Gardens wint een van de Nieuwe Europees Bauhaus-prijzen van 2024. De Commissie reikte dit jaar voor de vierde keer de Nieuw Europees Bauhaus-prijzen uit. Dit zijn prijzen voor opvallende projecten met betrekking tot duurzaamheid en inclusie. Het Nederlandse initiatief, met haar oorsprong in Amsterdam-IJburg, wint de prijs in de categorie verbondenheid.  


Nederlandse winnaar bij de Europees Bauhaus-prijzen 2024!

Een prijs voor verbondenheid 

Het Nederlandse initiatief Set Community Gardens is één van de elf gelukkige winnaars van de Nieuw Europees Bauhaus (NEB)-prijzen 2024, uitgereikt door de Commissie. Set Community Gardens haalt de prijs binnen in de categorie ‘verbondenheid'. Het project is hiermee ‘kampioen van het NEB’, wat naast de ‘rijzende sterren van het NEB’, één van de twee soorten prijzen is. Het project is een gemeenschapstuin en -centrum waar mensen met diverse achtergronden samen kunnen komen in Amsterdam IJburg. Een ander bekroon initiatief is Concrete to Culture uit Bulgarije, waar men een kantoorcomplex omtovert tot een levendige gemeenschapsruimte. In Spanje viel het Rooftop Garden project in de smaak, waar de inclusie van mensen met een handicap centraal staat in een tuinbouwproject.  

Context 

De Nieuw Europees Bauhaus-prijzen, een initiatief voortvloeiend uit het Nieuw Europees Bauhaus initiatief (NEB), belichamen de connectie tussen esthetiek, duurzaamheid en inclusie. Dit is de eerste keer dat een Nederlands project in de prijzen valt bij de NEB-prijzen. Wel won Nederland in 2023 drie van de vijf NEB-lighthouse projecten. Er werd dit jaar tevens een speciale prijs uitgereikt aan een wederopbouwproject in Oekraïne. Ursula von der Leyen initieerde het NEB in 2020. Het initiatief probeert de Green Deal te integreren in het dagelijks leven van de Europese burger. Onlangs werd bekend dat het NEB géén missie, maar wel een facility wordt in Horizon Europe. 

 

Mede geschreven door Leah Corsmit.