Pearl Dykstra, professor sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en vicepresident van de KNAW, is één van de zeven leden van de High Level Group, die de kern van het nieuwe Scientific Advisory Mechanism (SAM) vormen. Met de publicatie van de namen is de SAM officieel gelanceerd. Het nieuwe initiatief zal de Europese Commissie van hoogwaardig, onafhankelijk wetenschappelijk advies gaan voorzien.

Nederlandse wetenschapper gaat Commissie adviseren

Pearl Dykstra, professor sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en vicepresident van de KNAW, is één van de zeven leden van de High Level Group, die de kern van het nieuwe Scientific Advisory Mechanism (SAM) vormen. Met de publicatie van de namen is de SAM officieel gelanceerd. Het nieuwe initiatief zal de Europese Commissie van hoogwaardig, onafhankelijk wetenschappelijk advies gaan voorzien.

Van CSA naar SAM
De SAM zal de Europese Commissie gaan voorzien van wetenschappelijk advies, als extra input voor beleid. Hiermee vervangt de SAM de positie van Chief Scientific Advisor, die onder de Commissie-Barroso bestond. De selectie van Dykstra en haar collega's volgt na een identificatieproces, dat werd uitgevoerd door een speciaal hiervoor aangesteld selectiecomité.  

Meer informatie
Persbericht: Commission launches new mechanism to strengthen scientific advice for policy making
Website: SAM
Artikel Neth-ER: Topwetenschappers gaan EC adviseren
Artikel Neth-ER: Nederlandse topwetenschapster adviseert Commissie