13 oktober 2022

Nederlandse kennisinstellingen tekenen Europees akkoord evaluatie van wetenschappelijk onderzoek

Nienke van Liempt

Nienke van Liempt

Beleidsmedewerker

Stel uw vraag

Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers

Deel dit artikel

Het kennisveld in Nederland steunt Europese hervormingen op het gebied van onderzoeksbeoordelingen. NFU, NWO, KNAW, UNL en alle veertien individuele universiteiten ondertekenen de Europese ‘Agreement on Reforming Research Assessment’.


Nederlandse kennisinstellingen tekenen Europees akkoord evaluatie van wetenschappelijk onderzoek

Nederlandse steun voor Europese hervormingen   

De Nederlandse kennisinstellingen steunen grote stappen in het Europees onderzoeksbeleid. De NFU, KNAW, NWO en Universiteiten van Nederland ondertekenen namelijk de Europese ‘Agreement on Research Assessment Reforms. Met hun handtekening onderstrepen de organisaties de noodzaak om de beoordeling van wetenschappelijk onderzoek en onderzoekers te hervormen. De Europese agenda sluit goed aan op de doelstellingen van het Nederlandse programma ‘Erkennen & Waarderen’. De overeenkomst bevat bijvoorbeeld afspraken over de evaluatie van onderzoeksresultaten, wat de kwaliteit en impact van het onderzoek vergroot. Daarnaast schenkt het Europese plan expliciet aandacht aan het erkennen en waarderen van de verschillende taken van wetenschappelijk medewerkers.

Context

Het realiseren van een nieuwe Europese aanpak voor beoordelingssystemen van onderzoeks- en onderzoekers is een van de prioriteiten van de ERA beleidsagenda. Om dit vorm te geven, lanceerde de Commissie eind 2021 een Europese Coalitie, die in juli 2022 de ‘Agreement on Research Assessment Reforms’ presenteerde met uitgewerkte voorwaarden voor de hervormingen. 

 

Mede geschreven door Julian Zwaal