De Commissie heeft 39 onderzoeksprojecten gehonoreerd in het kader van de EIC Pathfinder Challenges-oproep 2021. Deze projecten zullen onderzoek gaan uitvoeren binnen vijf strategische gebieden, die worden beheerd door de EIC programmamanagers. Het totaal toegekende bedrag is 145 miljoen euro en per project is er gemiddeld 3,7 miljoen euro beschikbaar. Van de 39 projecten zijn er 7 toegekend aan consortia onder leiding van Nederlandse partijen. 


Nederland sleept meeste beurzen EIC Pathfinder Challenges 2021 binnen

Vijf onderzoeksgebieden 

De Commissie heeft 39 onderzoeksprojecten gehonoreerd in het kader van de EIC Pathfinder Challenges-oproep 2021. Het totaal toegekende bedrag is 145 miljoen euro en per project is er gemiddeld 3,7 miljoen euro beschikbaar. Hiervan is ruim 70% toebedeeld aan hoger onderwijs- en onderzoeksinstellingen. De gekozen projecten zullen onderzoek gaan doen binnen vijf strategische gebieden, namelijk zelfbewuste kunstmatige intelligentie, hersenonderzoek, cel- en genonderzoek, groene waterstof en levende materialen. Rondom ieder gekozen gebied wordt een portfolio van projecten opgesteld die verschillende  perspectieven onderzoeken. Deze portfolio’s worden voor het eerst beheerd door de EIC-programmamanagers. De programmamanagers zullen nauw betrokken zijn en de projecten ondersteunen bij het vergroten van impact. 

Nederlands succes 

Van de 39 projecten zijn er 7 toegekend aan consortia onder leiding van Nederland. Hiermee sleept Nederland de meeste beurzen binnen. TUDelft spant de kroon met twee projecten, daarop volgen UMC Utrecht en de Radboud Universiteit met ieder één project. De overige drie projecten zijn toegekend aan Nederlandse bv’s. 

Context 

De Commissie reserveert in 2022 1,7 miljard euro voor het EIC-werkprogramma. Hiermee ondersteunt de Commissie baanbrekende innovatie. Met de EIC Pathfinder Challenges ondersteunt de EIC in het bijzonder de verkenning van gedurfde ideeën voor radicaal nieuwe technologieën. De uitgekozen projecten ontvangen naast de subsidie ook coaching op maat in het kader van de EIC Business Acceleration Services. Verder komen ze in aanmerking voor directere toegang tot de EIC Accelerator. De projecten kunnen op deze manier eventueel profiteren van aanvullende financiering voor het testen van het innovatiepotentieel van hun onderzoeksoutput. De huidige projecten starten vanaf juli. De volgende call voor de EIC Pathfinder Challenges 2022 gaat open vanaf 16 juli en loopt tot 19 oktober 17.00.