13 juli 2023
Nederland opnieuw innovatieleider in Europa
Just van den Hoek
Beleidsmedewerker
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
13 juli 2023
Beleidsmedewerker
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
Uit het jaarlijkse Europese innovatiescorebord blijkt dat Nederland weer bij de innovatieleiders in Europa hoort, net als vorig jaar. De jaarlijkse benchmark voor onderzoek & innovatie van de Europese landen laat verder zien dat Europa weliswaar nog voorloopt op China, maar gezien de stijging van China’s innovatiekracht, rijst de vraag hoe lang dat nog zo zal zijn.
Nederland behoort opnieuw tot de categorie innovatieleiders. Denemarken staat voor het eerst op nummer één, gevolgd door respectievelijk Zweden, Finland en België. Uit het European Innovation Scoreboard 2023 blijkt dat Nederland goed scoort op digitale vaardigheden, net als vorig jaar. Verder is Nederland sterk op het gebied van publiek-private samenwerkingen, buitenlandse promovendi en Leven Lang Ontwikkelen. Nederland scoort echter niet op alle onderdelen van het Innovatiescorebord even hoog. De minder sterke punten van Nederland zijn de verkoop van innovatieve producten, groene technologieën, patenten en personeel.
Het Europese innovatiescorebord wijst op een aanzienlijke verbetering van de innovatieprestaties van de EU met ongeveer 8,5 procent sinds 2016, al groeide de innovatiekracht het afgelopen jaar minder hard dan de jaren ervoor. De meeste lidstaten verbeterden tussen 2016 en 2023 hun innovatieprestaties. Zeven lidstaten hebben te kampen met een daling, waaronder Frankrijk en Luxemburg. Er is minder verschil tussen de sterke en bescheiden innovatielanden, maar de opkomende landen, de laagste categorie, raakt verder achterop.
Wereldwijd wordt Zuid-Korea volgens het scorebord beschouwd als het best presterende land op het gebied van innovatiekracht. Ook de VS en Canada doen het beter dan de EU. De totale innovatiekracht van de EU is weliswaar groter dan China, maar de vraag is hoe lang dat nog duurt. Kijkend naar de stijging van de Chinese innovatiekracht (34 procentpunt versus 8,5 voor de EU) de afgelopen zeven jaar is het slechts een kwestie van tijd voordat China de EU inhaalt.
Ieder jaar publiceert de Commissie het Europese Innovatiescorebord. Het rapport geeft een overzicht van de Europese prestaties op het gebied van onderzoek & innovatie, zowel tussen de lidstaten zelf alsook in vergelijking met andere landen in de wereld. De analyse vindt plaats op basis van investeringen, impact, innovatieve activiteiten en structurele kaders zoals personeel. Lidstaten worden ingedeeld als innovatieleiders, sterke innovators, bescheiden innovators en opkomende innovators. Vorig jaar bleek uit het scorebord dat Nederland na afwezigheid weer een innovatieleider werd.
Mede geschreven door Marouan Moussi.
Save the date: Regional innovation ecosystems in education & the impact of multi-stakeholder partnerships
Rapport Draghi: ‘Europa verzwakt door falende innovatiecapaciteit en schrijnend vaardighedentekort’
Invitation event: Regional innovation ecosystems in education & the impact of multi-stakeholder partnerships
Drie nieuwe programmamanagers versterken de European Innovation Council