Onderzoekers, gelieerd aan een Nederlandse instelling, halen 23 ERC Advanced Grants binnen. Na een aanzienlijke dip in 2022 is Nederland zo min of meer terug op het niveau van 2021. Duitsland spant de kroon met 50 beurzen. De Vrije Universiteit haalt maar liefst vier beurzen binnen.


Nederland haalt 23 ERC Advanced Grants binnen, terug op niveau van 2021

Terug op het spoor

Onderzoekers van Nederlandse instellingen halen in de 2023 call 23 Advanced Grants binnen. Dat maakte de European Research Council (ERC) bekend in een persbericht. Elf verschillende Nederlandse instellingen halen een beurs binnen, waar de Vrije Universiteit met vier beurzen het grootste aandeel haalt. In totaal kende de ERC 255 onderzoekers een beurs toe, waar in totaal 652 miljoen euro mee gemoeid is. Nederland belandt in de 2023 ronde zodanig op de vierde plaats, achter koplopers Duitsland (50), het Verenigd Koninkrijk (42) en Frankrijk (37). Daaruit lijkt de relatief lage score van 2022 een incident, aangezien de cijfers nu weer meer lijken op die van 2021.

Vrouwen nog steeds zwaar ondergerepresenteerd

De succesratio van de 2023 call ligt met 1.829 aanmeldingen op 13,9%. Veruit de meeste projecten vinden plaats in de bètawetenschappen (107) ten opzichte van de gamma- (75), sociale- en geesteswetenschappen (73). Vrouwen blijven in de erkende projecten nog steeds ver achter: in geen enkel veld is meer dan 25% een vrouwelijke onderzoeker. De ERC meldt dat er de recente jaren wel een gestage toename is van mid-carrière onderzoekers (12-17 jaar ná het behalen van hun PHD) als winnaars van Advanced Grants.

Context

De lijst met toegekende beurzen is voorlopig, mede omdat de toekenning van beurzen aan onderzoekers gestationeerd in de VK pas geldig is als ze zich verbinden aan een instellingen in de EU of geassocieerd derde land. Dat komt omdat de associatie van het VK met Horizon Europe pas inging op 1 januari 2024, en deze call plaatsvond in 2023. Advanced Grants worden door de ERC omschreven als de meest prestigieuze ERC-beurzen. Deze beurzen zijn voor individuele onderzoeken met zowel de risicovolste als ambitieuste onderzoeksvoorstellen. Het zijn daarom projecten die vaak worden toegekend aan de meest vooraanstaande Europese onderzoekers. Het is de ERC’s taak om excellent en fundamenteel onderzoek binnen Horizon Europe te financieren. Onlangs maakte de ERC bekend vanaf 2024 een nieuw evaluatieproces te hanteren waarin de kwaliteit van een onderzoeksvoorstel belangrijker is dan de ervaring van een onderzoeker.