Carlos Moedas, Europees commissaris voor Onderzoek, Wetenschap en Innovatie, heeft aangegeven welke kernwaarden een rol zouden moeten spelen in het toekomstige Europese onderzoeksprogramma. Deze kernwaarden zijn 'Excellentie', 'Openheid' en 'Impact'. Moedas zal deze waarden inbrengen bij de discussies over de interim evaluatie van Horizon 2020.

Moedas’s kernwaarden KP9

Nieuwe kernwaarden

Excellentie, Openheid en Impact zijn kernwaarden van Horizon 2020 en deze zouden ook geïmplementeerd moeten worden voor de opvolger van dit programma, ‘KP9’. Dit heeft Carlos Moedas, Europees commissaris voor onderzoek, wetenschap en innovatie, bekendgemaakt tijdens zijn speech op de Duitse nationale ERA conferentie. Moedas deelde hier zijn visie over de toekomst van het Europese onderzoeksprogramma met de aanwezigen.

Excellentie, Openheid en Impact

‘Excellentie’ moet volgens Moedas niet alleen worden gelinkt aan de European Research Council (ERC), maar zou een rol moeten spelen in het gehele ecosysteem van onderzoek en innovatie. Hierbij zou geen onderscheid moeten worden gemaakt tussen fundamentele wetenschap en toegepaste wetenschap. Ten aanzien van de kernwaarde ‘Openheid’ greep Moedas terug naar zijn eerder gepresenteerde prioriteiten Open Innovation, Open Science  en Open to the World. Met betrekking tot de derde kernwaarde ‘Impact’ gaf de commissaris aan een cultuur te willen creëren waarin de impact van kennis centraal staat, maar waarbinnen ook begrip is dat niet elke ontdekking een concrete en onmiddellijke toepassing zal hebben. Moedas citeerde hiermee Nederlandse Nobelprijswinnaar Ben Feringa die stelde dat een ontdekking ook kan leiden tot kennis die in de toekomst gebruikt kan worden voor een wereld veranderende toepassing.

Interim Evaluatie en KP9

Deze kernwaarden, die ook al voor Horizon 2020 gelden, wil Moedas bespreken tijdens de interim evaluatie van Horizon 2020, omdat deze evaluatie erg belangrijk is in de aanloop naar KP9. Begin 2017 zal de high level group voor de interim evaluatie van start gaan, waarvan het rapport in juli 2017 wordt verwacht. In mei 2017 zal de Commissie zelf een Staff Working Document over de evaluatie publiceren en in het voorjaar zal een publieke consultatie over KP9 gepubliceerd worden. Het uiteindelijke voorstel voor het toekomstige Europese onderzoeksprogramma wordt in 2018 verwacht.