Marc Lemaître wordt de nieuwe directeur-generaal voor onderzoek en innovatie. De Luxemburger zwaaide hiervoor de scepter over het directoraat-generaal voor regionaal beleid. Ook het directoraat-generaal voor de begroting krijgt een nieuwe chef: Stéphanie Riso is de opvolger van Gert-Jan Koopman.


Marc Lemaître nieuwe baas DG RTD

DG RTD heeft nieuwe baas

Marc Lemaître is per 16 februari de nieuwe chef van DG Research and Innovation (RTD). Daarmee is de Luxemburger de opvolger van Jean-Eric Paquet, die in september 2022 startte als EU-ambassadeur in Japan. Lemaître was sinds 2016 de baas van DG Regional and Urban Policy (REGIO), dat onder meer de Europese regionale structuurfondsen beheert. Gezien de langslepende discussie rond synergieën tussen de regionale fondsen, Erasmus+ en Horizon Europe, biedt zijn overstap wellicht de impuls die nodig is voor een doorbraak. Lemaître werkte ook als stafchef van drie Europees commissarissen voor de begroting en regionaal beleid.

Ook DG BUDG krijgt versterking

Het DG budget (BUDG) krijgt ook een nieuwe baas: Stéphanie Riso. De Française was hiervoor een directe medewerker van Ursula von der Leyen, voorzitter van de Commissie. Ook vertegenwoordigde zij de Commissie in Brexitonderhandelingen. Riso is de opvolger van de Nederlander Gert-Jan Koopman, die sinds januari 2023 is gestart als directeur-generaal van DG Nabuurschapsbeleid en Uitbreidingsonderhandelingen (NEAR).

Context

DG RTD is binnen de Commissie belast met onder meer Horizon Europe en de Europese Onderzoeksruimte.

 

Copyright foto: European Union, 2013. Bron: EC - Audiovisual Service