De Commissie is op zoek naar vrouwelijke ondernemers met opvallende innovatieve successen en innovatieve steden. De aanmeldingen voor de jaarlijkse EU Prize for Women Innovators en de European Capital of Innovation Awards zijn weer geopend. De prijzen zijn bedoeld om innovatie in Europa een nog verdere boost te geven.


Innovatie loont! De EU reikt weer prijzen uit voor de beste innovators

Vrouwelijke innovators

De Commissie reikt jaarlijks de EU Prize for Women Innovators uit aan vrouwelijke ondernemers met opvallende, innovatieve bedrijven. Mariya Gabriel, Europees commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd, lanceerde de prijs. De wedstrijd staat open voor vrouwen uit Europese lidstaten en vrouwen uit landen die geassocieerd zijn met het Horizon Europe programma. De prijs kan oplopen tot €100.000 per winnares. In 2020 was de Nederlandse Josefien Groot één van de innovatietalenten. Aanmelden kan tot en met 30 juni.

Innovatiehoofdstad van Europa

De aanmeldingen voor de European Capital of Innovation Awards zijn weer geopend. De onderscheiding, ook wel de #iCapitalAwards genoemd, wordt elk jaar uitgereikt aan Europese steden die als beste innovatie binnen hun gemeenschap weten te promoten. Steden moeten laten zien dat ze experimenteren met innovatie, de groei van innovatieve startups versnellen, een innovatief raamwerk bouwen, de aantrekkelijkheid van de stad vergroten en een innovatieve, lange-termijn strategie hebben. Het prijzengeld kan oplopen tot een miljoen euro. In 2016 won Amsterdam de prijs. De aanmeldingen zijn open tot en met 15 juli.

Context

Beide onderscheidingen worden gefinancierd vanuit de European Innovation Council (EIC), die gelijktijdig met de evenementen is gelanceerd. De EIC is een nieuw instrument dat financiering beschikbaar maakt voor innovatieve projecten. De EIC wil in het bijzonder vrouwelijke innovators ondersteunen. Vrouwen zijn helaas nog steeds ondervertegenwoordigd in het kennisveld. De EIC hoopt met de EU Prize of Women Innovators en het Women TechEU-initiatief meer rolmodellen te creëren voor vrouwen en meisjes in Europa.