De Commissie vraagt uw input over het opzetten van een succesvol Europees energie-intensief industrieel ecosysteem. Ook onderzoeksinstellingen worden uitgenodigd te reageren en met data te komen over strategische buitenlandse afhankelijkheden van bepaalde technologieën. Daarnaast wordt ook gevraagd te reflecteren over de rol die de Commissie of nationale overheden kunnen spelen om innovatie-ecosystemen te bevorderen. De vragenlijst kan tot 22 november worden ingevuld.


Hoe krijgen we de Europese energie-intensieve industrie digitaler en groener?

Uw mening over energie-intensieve innovatie-ecosystemen  

Hoe kan de groene en digitale transitie van de Europese energie-industrie (denk aan chemicaliën, staal, plastic of de cementsector) het beste worden gestimuleerd? Hierover wil de Commissie graag uw mening horen. In een werkdocument presenteert de Commissie een visie voor Europa’s energie-intensieve ecosystemen in de jaren 2030/2050 en mogelijke scenario’s om deze ecosystemen weerbaarder, competitiever en vooral ook duurzamer en digitaler te maken. Dit werkdocument is een aftrap voor de transition pathways die de Commissie voor verschillende sectoren wil opstellen, zoals aangekondigd in de vernieuwde Europese industriestrategie. Ook onderzoeksinstellingen wordt gevraagd input te leveren. De Commissie doet onder andere een oproep om data en analyses op te sturen over strategische afhankelijkheden. Daarnaast vraagt zij om inbreng over sectorspecifieke doelstellingen in het kader van klimaatneutraliteit en circulariteit. Met de verkregen feedback zal de Commissie het debat omtrent deze transitie met belanghebbende expert-groepen kunnen verdiepen en, waar mogelijk, workshops voor belanghebbende partijen organiseren. U kunt tot en met 22 november reageren via deze link.

Context

De groene en digitale transitie van de energie-industrie is onderdeel van de industriestrategie uit 2020, die eerder dit jaar werd geüpdatet. Met de update werden de centrale punten van de oorspronkelijke strategie geconcretiseerd, waaronder ook de versterking van industriële ecosystemen door de Common Industrial Technology Roadmaps. Eerder vroeg de Commissie al om algemene feedback over Europese innovatie-ecosystemen. Verder presenteerde het European Institute of Innovation and Technology (EIT) deze zomer haar plannen tot 2027 waarin ook wordt ingezet op het versterken van Europese innovatie-ecosystemen.