Nederland heeft geen vooruitgang geboekt qua innovatiegerichte aanbestedingen sinds 2020. Sterker nog, Nederland heeft geen nationaal actieplan meer voor innovatiegerichte aanbestedingen en gaat er dus op achteruit. Dit blijkt uit een kwaliteitsbewakingsrapport van PwC, uitgevoerd in opdracht van de Commissie. Nederland scoort hier matig en zakt zeven plaatsen, naar plek tien, in vergelijking met andere lidstaten.


Geen nationaal plan: Nederlandse innovatiegerichte aanbestedingen zinken in

Nederlandse innovatiegerichte aanbestedingen gaan erop achteruit

Nederland heeft geen actief nationaal plan meer voor innovatiegerichte aanbestedingen. Dit blijkt uit een studie uitgevoerd door PwC, voor de Commissie. Terwijl Nederland tijdens de vorige benchmarking nog brons behaalde, is het vergeleken 2020   zeven posities gezakt, met een totale score van 40,31%. Hoewel dit een matig resultaat is, scoort Nederland nog steeds hoger dan het Europees gemiddelde (33,05%). Naast de afwezigheid van een nationaal actieplan, ligt de matige score ook aan de afwezigheid van een bestedingsdoel en gestructureerd monitoringssysteem. Op deze drie indicatoren scoort Nederland dus 0%. Wel ondersteunt Nederland aanbestedingen in ICT-beleid uitstekend. Interessant is dat Nederland wél sectorale actieplannen heeft, maar de toepassing per sector enorm verschilt. Zo bestaat er geen actieplan voor onderwijs, recreatie en cultuur, en gezondheidszorg en sociale diensten, maar zijn er wel robuuste actieplannen voor onder andere de milieu-, energie-, OV- en watersectoren. Over het algemeen raadt het rapport aan om ondersteuning voor strategische technologieën en financiële prikkels voor onderzoek en ontwikkeling in aanbestedingsbeleid te versterken.

Algemeen lage Europese prestaties

Nederland is bij lange na niet het enige land dat weinig actie onderneemt op innovatie aanbestedingen. Met een gemiddelde van 33.05% scoren Europese landen ‘laag’ volgens de indicatoren van de Commissie. Maar één land springt er ver boven uit met een ‘stevige’ score: Finland behaalt namelijk een score van 70,23%. Dit is nog ver boven Estland (52,43%) en Oostenrijk (52,02%) die podiumplaats twee en drie behalen. Cyprus (13,38%), Luxemburg (11,96%) en Bulgarije (9,09%) behalen de laagste scores.

Context

Innovatiegerichte aanbestedingen zijn inkopen van de publieke sector die innovatie stimuleren. De score uit het rapport wordt berekend aan de hand van acht indicatoren zoals de aanwezigheid en effectiviteit van een nationaal actieplan, een bestedingsdoel, sectoraal beleid en horizontaal beleid. De indicatoren zijn in samenwerking met de Commissie en experts op het gebied van innovatie aanbestedingen ontwikkeld.