De Europese Commissie heeft een publieke consultatie geopend over de toekomst van de European Institute of Innovation and Technology. De Commissie wil graag uw mening horen over welke uitdagingen er zijn op het gebied van onderzoek en innovatie en over de rol die het European Institute of Innovation and Technology hierin kan spelen. De consultatie staat open tot en met 5 december 2018.

Geef uw mening over de toekomst van het EIT

Consultatie voor de toekomst van het EIT

De Europese Commissie heeft een vragenlijst geopend over het wijzigen van de verordening voor het European Institute of Innovation and Technology (EIT). De Commissie wil graag horen welke uitdagingen er zijn op het gebied van onderzoek en innovatie en welke rol het EIT hierin kan spelen in de toekomst. Deze publieke consultatie richt zich op universiteiten, overheden, het bedrijfsleven en ngo’s. Daarnaast wil de Commissie meningen meenemen van mensen die niet direct betrokken zijn bij de activiteiten van het EIT. Op deze manier wordt ook buiten de vanzelfsprekende belanghebbenden gezocht naar opinies over innovatie en kennis. De consultatie is tot en met 5 december 2018 open.

Reactie EURASHE

Hogescholen moeten meer worden betrokken bij activiteiten van het EIT. Dat stelt EURASHE in een reactie, waarin zij de inspanningen van het EIT verwelkomt. Volgens EURASHE hebben hogescholen bewezen zich te kunnen verbinden met de maatschappij en de economie en met name het mkb. Op deze manier kunnen hogescholen een positieve effect hebben op de kennisdriehoek van het EIT. Daarnaast merkt EURASHE op dat de focus van het EIT op het master- en doctoraal niveau de gefinancierde trainingsprogramma’s minder toegankelijk maakt voor andere spelers uit het hoger onderwijs, terwijl innovatie en ondernemerschap relevant zijn voor alle onderwijsniveaus. Ten slotte kunnen meer potentiële deelnemers bewust worden gemaakt van de kansen die het EIT biedt. 

Reactie BusinessEurope

Het EIT moet synergieën aangaan met de European Innovation Council (EIC) en Horizon Europe. Dat zegt BusinessEurope in een statement, waarin het de rol van het EIT in het stimuleren van competitie via innovatieve ecosystemen verwelkomt. Om dit te kunnen bewerkstelligen moet er betere coördinatie zijn tussen DG Education and Culture en DG Research and Innovation. Daarnaast is BusinessEurope van mening dat het EIT een groter budget moet krijgen om meer activiteiten te kunnen ondernemen. Ook moet het EIT aandacht besteden aan het aanleren van vaardigheden die nodig zijn voor ondernemerschap, moet het EIT aantrekkelijker en bekender worden en moeten bedrijven ongeacht hun grootte betrokken worden bij het EIT. 

Context

Het EIT is in 2008 opgericht om de samenwerking tussen universiteiten, bedrijven en onderzoeksinstellingen te stimuleren. De resultaten van de publieke consultatie worden meegenomen in de impact assessment, die wordt gebruikt voor het  Commissievoorstel voor de herziening van de EIT-verordening en voor Strategic Innovation Agenda 2021-2027 van het EIT voor 2021 tot 2027. Mogelijke wijzigingen betreffen onder meer de arbeidsvoorwaarden van het EIT en het functioneren van de Governing Board en de Executive Committee.