De Commissie heeft haar nieuwe datastrategie opengesteld voor consultatie. Tot en met 31 mei 2020 kunt u input geven op het plan dat het uitwisselen van data in de EU moet vergemakkelijken.

Geef uw mening over de nieuwe datastrategie

Consultatie nieuwe datastrategie geopend 

De Commissie heeft de nieuwe European strategy for data opengesteld voor consultatie en vraagt burgers, lidstaten en overige belanghebbenden om feedback te geven. Het doel van deze datastrategie is om een Europese dataspace te ontwikkelen waarbij het gemakkelijk uitwisselen van data centraal staat. De Commissie zet daarom in op heldere regels voor het (her)gebruik van data en betere standaarden voor uitwisseling. Belanghebbenden kunnen via twee onderdelen online feedback geven op de datastrategie. Het eerste onderdeel gaat over de gehele datastrategie, terwijl het tweede onderdeel zich onder meer focust op de beleidsmaatregelen die kunnen worden genomen om de sociale voordelen van datagebruik te maximaliseren. U kunt tot 31 mei 2020 reageren op de consultatie. 

Context

De Europese datastrategie wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van de digitale agenda. De Commissie Von der Leyen heeft digitalisering de komende periode als prioriteit aangemerkt. In deze aanpak wordt ook ingezet op de input van burgers. Op dit moment staan voor zowel de datastrategie als voor het witboek voor kunstmatige intelligentie consultaties open.