De Commissie heeft twee nieuwe topwetenschappers voor de Group of Chief Scientific Advisors benoemd. Eva Zažímalová en Eric Lambin zullen voor de duur van drie jaar de Commissie adviseren op het gebied van wetenschappelijk beleid.


Gabriel benoemt twee wetenschappelijke topadviseurs

Zažímalová en Lambin nieuwe leden GCSA

Eva Zažímalová en Eric F. Lambin zijn door de Commissie benoemd om de Group of Chief Scientific Advisors (GCSA) te versterken voor de komende drie jaar. Zij vervangen daarmee Carina Keskitalo en Sir Paul Nurse, wiens mandaat is verlopen. De Tsjechische Zažímalová is de rector van de Czech Academy of Sciences, waar ze tevens professor is binnen de plantenkunde. Lambin is een Belgische professor in geografie en duurzaamheidswetenschappen aan de University of Louvain en Stanford University. Binnen het GCSA zullen zij de Commissie ondersteunen met wetenschappelijk advies over Europees beleid, voornamelijk rondom de energietransitie, veerkracht na de coronapandemie en onderzoek naar (het voorkomen van) kanker.

Context

Het GCSA is een zevenkoppige groep van topwetenschappers en onderdeel van het Scientific Advice Mechanism. Het mechanisme werd in 2015 opgericht om de Commissie te voorzien van wetenschappelijk beleidsadvies. De eerste leden van de groep werden aangesteld voor vijf jaar. Die periode is nu afgelopen en daarmee is er plaats vrij voor nieuwe leden. Onlangs verliet de Nederlandse Pearl Dykstra, professor aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, het GCSA. Hiermee zijn er momenteel geen Nederlandse wetenschappers meer vertegenwoordigd binnen het GCSA.