23 juli 2024
Felicitaties én aansporingen voor Von der Leyen namens het Nederlandse kennisveld
Maurits Booij
Beleidsmedewerker
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
23 juli 2024
Beleidsmedewerker
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
Het Nederlandse kennisveld feliciteert Ursula von der Leyen met haar herverkiezing als voorzitter van de Europese Commissie. Daarnaast spoort het Nederlandse kennisveld haar aan om onderwijs, onderzoek en innovatie centraal te stellen in het Europese beleid voor de komende vijf jaar.
Het Nederlandse kennisveld feliciteert Ursula von der Leyen met haar herverkiezing. In deze brief onderstreept de kennissector het belang van onderwijs, onderzoek en innovatie. De Europese kennissector is van levensbelang om de grote uitdagingen van onze tijd het hoofd te kunnen bieden. Zo zijn onderzoek, onderwijs en innovatie onmisbaar in het vergroten van het Europese concurrentievermogen en in het voorstuwen van zowel de groene als digitale transitie.
Neth-ER en haar leden geven ook een aantal concrete aanbevelingen in de brief. Zo moet de nieuwe Commissie zich richten op de vijfde vrijheid: volledig vrij verkeer van onderzoek, innovatie, kennis en onderwijs. Op het gebied van onderwijs pleit het Nederlandse kennisveld voor een verdubbeling van het budget voor Erasmus+ tot minstens 60 miljard euro. Verder stelt het veld dat de automatische wederzijdse erkenning van kwalificaties een speerpunt moet zijn. Ook hoopt het Nederlandse kennisveld op een Europese aanpak voor Leven Lang Ontwikkelen. Om concurrerend te blijven op het vlak van excellent en impactvol onderzoek, wil het Nederlandse kennisveld een verdubbeling van het budget voor Horizon Europe. Neth-ER en haar leden stippen ook de verwachtingen rond het kennisveiligheidsbeleid aan. Hier hoopt het Nederlandse kennisveld op een Europese aanpak die ruimte laat voor de individuele vrijheid van kennisinstellingen en onderzoekers.
Ursula von der Leyen heeft haar nieuwe plannen voor de komende vijf jaar gepresenteerd aan het Europese Parlement. Vlak daarna werd ze herkozen als Commissievoorzitter. Eén van haar speerpunten is het vergroten van de Europese concurrentiekracht. Ook andere onderwerpen zoals onderwijs, onderzoek en innovatie kwamen aan bod. Neth-ER schreef over deze onderwerpen al enkele position papers, bijvoorbeeld over de Europese onderwijsruimte, Erasmus+ en Horizon Europe.