Subdossier: Excellent science (ERC)

Excellent Science is één van de drie pilaren binnen het onderzoekfinancieringsprogramma Horizon Europe. Deze pijler moet excellentie in Europees onderzoek bevorderen en ondersteunt alleen de beste ideeën. De pijler helpt talent in Europa te ontwikkelen, biedt onderzoekers toegang tot onderzoekinfrastructuren en probeert van Europa een aantrekkelijke locatie maken voor 's werelds beste onderzoekers.


 

Laatste ontwikkelingen

In februari bevestigde de Scientific Council dat de Advanced Grants in de 2024 call definitief gebruik zullen maken van lumpsumfinanciering.  
 
Meer dan 40% van de door de ERC gefinancierde projecten tussen 2006 en 2014 leidde tot de aanvraag van octrooien, blijkt uit onafhankelijk onderzoek. Dit onderstreept de cruciale rol van fundamenteel onderzoek in de opkomst van nieuwe technologie. 

Onderzoekers aan Nederlandse instellingen hebben in totaal 20 Consolidator Grants van de ERC ontvangen in de ronde 2022. In de vorige ronde ontving Nederland nog 27 van de 313 uitgereikte beurzen, wat neerkomt op een daling van 28 procent. 

Nederland sleept met 39 Proof of Concept-beurzen (PoC) het op één na grootste aantal beurzen in 2022 in de wacht. Israël deed het iets beter met 40 beurzen. Zeven onderzoekers aan Nederlandse kennisinstellingen ontvangen een PoC-beurs. 

De Nederlandse Nobelprijswinnaar Ben Feringa is herkozen voor de Scientific Council, de stuurgroep van de European Research Council. Er zijn vijf nieuwe leden verkozen en vijf leden herbenoemd voor een nieuwe termijn van vier jaar. 
 
De Scientific Council van de ERC ondertekende het Europese akkoord over de hervorming van onderzoeksevaluatie en kondigt aan haar aanvraagprocedures te herzien. 
 
In januari selecteerde de ERC zes extra projecten voor de Synergy Grant, op basis van 59 miljoen euro aan extra financiering. Bij één van deze projecten zijn er onderzoekers van de Radboud Universiteit en de Universiteit van Amsterdam betrokken. In totaal ontvangen nu 35 projecten een Synergy Grant uit de call van 2022.   

In december 2022 werd bekend dat 25 onderzoekers van Nederlandse kennisinstellingen die op de reservelijst stonden voor het ontvangen van een beurs van de ERC alsnog zijn geselecteerd voor calls die in 2021 plaatsvonden. ERC-financiering van geselecteerde onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland werd afgewezen vanwege uitblijvende associatie met Horizon Europe, waardoor er extra financiering is vrijgekomen. 

In november 2022 werden er 408 ERC Starting Grant-beurzen uitgereikt, waarvan er 40 naar Nederlandse onderzoeksinstellingen gingen. Nederland behoort daarmee tot de top drie best presterende landen.

Drie instrumenten

De pijler Excellent Science heeft drie instrumenten:

  1. De European Research Council (ERC) ondersteunt grensverleggend onderzoek door de beste onderzoekers en hun teams. Onderzoekers kunnen hun eigen ideeën indienen, die enkel beoordeeld worden op hun excellentie. De ERC biedt extra ondersteuning aan jonge onderzoekers.
  2. De Marie SkÅ‚odowska-Curie Acties pogen onderzoekers door middel van mobiliteit en opleiding uit te rusten met nieuwe kennis en vaardigheden. Onderzoekers in alle stadia van hun carrière kunnen een beurs aanvragen voor internationale of interdisciplinaire mobiliteit. Ook hier zijn aanvragers vrij om hun eigen domein te kiezen.
  3. Het instrument “onderzoeksinfrastructuren” verbindt Europese onderzoeksinfrastructuren van wereldklasse en maakt ze toegankelijk voor onderzoekers. Een roadmap van het European Strategy Forum on Research Infrastructures geeft richting aan de acties binnen dit instrument.

Meer informatie

Website ERC: European Research Council
Website Commissie: Marie Skłodowska-Curie Actions
Website Commissie: European Research Infrastructures
Artikel Neth-ER: ESFRI presenteert plan voor onderzoeksinfrastructuren
Dossier Neth-ER: Onderzoeksinfrastructuren
Dossier Neth-ER: Widening Participation

 

Laatste update: 07/11/2022

lees meer