Een uniform Europees octrooi kan eindelijk van start. Na goedkeuring van Oostenrijk hebben nu genoeg lidstaten ingestemd met het patent dat in heel Europa geldt. Er start nu een proefperiode van twaalf maanden.


Europees octrooi nadert eindstreep

Eerst testen

Na instemming van Oostenrijk komt het uniforme Europese octrooi na tien jaar voorbereiding van de grond. Het land is de dertiende EU-lidstaat die het octrooi goedkeurt, waarmee het benodigde quotum is bereikt. Er volgt nu een testperiode van twaalf maanden om de gedeelde systemen uit te proberen. Ook zal de EU op zoek gaan naar rechters voor het Europese hof dat zich over de octrooien zal buigen.

Context

Het plan voor een unitair octrooi bestaat al sinds 2013, maar de invoering liep vertraging op doordat meerdere landen het akkoord niet ratificeerden. Een uniform Europese octrooi zal de innovatie verbeteren, omdat uitvindingen niet meer in elke lidstaat apart beschermd hoeven te worden. Ook wordt verwacht dat de kosten voor octrooibescherming zullen dalen. Onder meer werkgeversvereniging Business Europe sprak in 2021 haar frustratie uit dat de invoering zo lang duurde. Nederland heeft het Europese octrooi wel geratificeerd.