Widening participation, fundamenteel onderzoek en de kennisdriehoek van onderwijs, onderzoek en innovatie worden als prioriteiten gezien voor het Negende kaderprogramma. Dit zijn de belangrijkste aanbevelingen uit het position paper van de European University Association.


EUA: meer focus op widening!

Widening participation

Widening participation, gebaseerd op excellentie, moet een prioriteit worden in KP9 om de verschillen tussen de lidstaten van de Europese Unie te minimaliseren. Dit is één van de aanbevelingen uit het position paper van de European University Association (EUA). Het stimuleren van gezamenlijk onderzoek tussen landen en sectoren, een hoger budget voor KP9 en meer synergiën met de Europese Structuur en Investeringsfondsen kunnen een grote bijdrage leveren aan het vergroten van de onderzoekscapaciteit van Europa als geheel, aldus de EUA.

Fundamenteel onderzoek

Een andere aanbeveling richt zich op het ontwikkelen van beleid en financieringsinstrumenten voor onderzoek op de lange termijn. Het position paper wijst meermaals op het belang van fundamenteel en multidisciplinair onderzoek voor toekomstige doorbraken. Er wordt gewaarschuwd voor een beperkte interpretatie van het begrip innovatie die zich momenteel teveel zou richten op toepasbaarheid en de markt. Verder worden de inzichten van de sociale- en geesteswetenschappen als essentiële voorwaarden gezien voor het oplossen van maatschappelijke problemen.

De kennisdriehoek

Tenslotte wordt het belang benoemd van een sterkere integratie van de kennisdriehoek, bestaande uit onderwijs, onderzoek en innovatie. Dit geeft mensen de vaardigheden om sociale, technologische en economische interacties te verhogen die bijdragen aan de concurrentiekracht van Europa. Open Science en Open Access spelen een kritieke rol in het versterken van de koppeling tussen deze drie elementen.

Interim evaluatie Horizon 2020

Het position paper van de EUA is gebaseerd op een onderzoek onder de eigen leden en de resultaten van de ex-post evaluatie van KP7. Het rapport komt op tijd voor de interim evaluatie van Horizon 2020 en volgt andere organisaties die reeds hun input hebben gegeven. De publieke consultatie van de interim evaluatie werd geopend op 20 oktober 2016 en loopt tot 15 januari 2017. De resultaten zullen gebruikt worden om de implementatie van Horizon 2020 te verbeteren en het negende kaderprogramma vorm te geven.