Anticiperen op de toekomst zal vanaf nu centraal staan in de beleidsvoering van de Commissie. Onder Commissievoorzitter Von der Leyen zal de Commissie op ieder beleidsterrein strategische prognoses doen, waardoor de EU beter prioriteiten kan stellen. Dat blijkt uit het allereerste Strategic Foresight-rapport, dat gewijd is aan veerkracht. Het komende jaar wil de Commissie een foresight-netwerk opbouwen bestaande uit onder meer denktanks en kennisinstellingen.


Eerste foresight-rapport toont hoe Commissie prioriteiten wil stellen

Van kennis naar beleidsprioriteit

Onder Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zal Strategic Foresight een sleutelrol spelen in de beleidsvoering van de EU. Door strategische prognoses op ieder beleidsterrein wil de Commissie nauwkeurige prioriteiten stellen. Nieuwe beleidsplannen moeten daardoor een beter antwoord kunnen bieden op toekomstige uitdagingen, zo is de gedachte.

Eerste rapport als voorbeeld

Het allereerste rapport Charting the course towards a more resilient Europe’ toont hoe strategic foresight concreet in zijn werk zal gaan. Volgens het rapport moet Europa veerkrachtiger worden om uit de coronacrisis te groeien. Daarbij is er aandacht voor vier dimensies: sociaal en economisch, geopolitiek, digitaal en groen. De Commissie stelt voor iedere dimensie een resilience dashboard voor, die de lidstaten langs de meetlat zal leggen. Als zou blijken dat bijvoorbeeld Nederland het slecht doet qua digitale veerkracht, dan kan digitaal voor Nederland een beleidsprioriteit worden.

Strategic foresight opbouwen

Hoewel de Commissie al jaren gebruik maakt van strategische prognoses, is strategic foresight breder en gestructureerd. Aan het einde van elke zomer zal de Commissie een rapport uitbrengen, dat bijdraagt aan de jaarlijkse State of the European Union-toespraak, het jaarlijkse werkprogramma van de Commissie en een nieuw meerjarenprogramma. Om kennis te verzamelen zal de Commissie een Europees netwerk opzetten, bestaande uit denktanks, kennisinstellingen en andere maatschappelijke organisaties. Het netwerk zal gepresenteerd worden tijdens de European Strategy and Policy Analysis System-conferentie (ESPAS) in november 2020.

Context

Evidence-based policy is niet nieuw voor de Commissie. In 2015 lanceerde de Commissie het Scientific Advice Mechanism (SAM), waarin een panel van topwetenschappers onafhankelijk wetenschappelijk advies geeft. Het is nog niet bekend hoe SAM en strategic foresight zich tot elkaar zullen verhouden.