31 oktober 2023
EDA: ‘Innovatie in defensie cruciaal om technologisch overwicht te behouden’

Just van den Hoek
Beleidsmedewerker
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
31 oktober 2023
Beleidsmedewerker
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
Defensie-innovatie is een strategische noodzaak voor de EU om haar technologisch overwicht te behouden. Dit zegt het Europese Defensie Agentschap (EDA) in een recent gepubliceerd rapport over het verbeteren van militaire capaciteiten van de EU na 2040. Hierin wijst het EDA onder meer op het belang van verschillende Emerging Disruptive Technologies voor defensieonderzoek.
Als de EU haar technologische overwicht wil behouden, moet innovatie op het gebied van defensie een verhoogde strategische prioriteit krijgen. Dit zegt het Europese Defensie Agentschap (EDA) in haar rapport Enhancing EU Military Capabilities Beyond 2040. In het rapport werpt het EDA een blik op de toekomst en analyseert zij hoe de militaire capaciteiten van de EU na 2040 verbeterd kunnen worden. Daaruit wordt duidelijk dat het EDA verwacht dat meer EU-samenwerking en innovatie op het gebied van defensieonderzoek cruciaal zullen zijn in de toekomstige oorlogsvoering.
Het EDA pleit voor het omarmen van Emerging Disruptive Technologies (EDT’s) in defensieonderzoek door hun disruptieve aard en de mogelijkheid om militaire capaciteiten te verbeteren. Zo zal AI bepaalde onderdelen van de militaire besluitvorming in de toekomst kunnen overnemen, aldus het rapport. Het EDA wijst tien EDT’s aan, die waarschijnlijk een aanzienlijke rol krijgen in de aankomende werkprogramma’s van het Europees Defensiefonds (EDF):
De EU-lidstaten zijn vorig jaar begonnen met een herziening van EDA’s Capability Development Plan, wat al vijftien jaar de basis vormt voor de EU-samenwerking op het gebied van defensiecapaciteiten. De Commissie zette de eerste stap richting EU-samenwerking op het gebied van defensieonderzoek in 2017 met de Prepatory Action on Defence Research (PADR). Het EDF bouwt tussen 2021-2027 voort op deze ambitie met een budget van acht miljard euro, waar gezamenlijke capaciteitsontwikkeling ook een belangrijke rol speelt. Eurocommissaris voor de interne markt, Thierry Breton, zei onlangs dat de ambitie en het budget van het volgende defensieonderzoeksprogramma omhoog moet, na 2028.
Mede geschreven door Vincent Klein Ikkink.
Uitgelicht: Nuffic bouwt bruggen tussen de EU en Zuidoost-Azië
‘’Europa blijft de baas over de toekomst van haar eigen halfgeleiderindustrie”
Neth-ER vacature: hbo/wo beleidsstagiairs gezocht – september 2025
Warschauverklaring: Europese onderzoeksministers pleiten voor een onafhankelijk kaderprogramma