De vereniging Neth-ER (Netherlands house for Education and Research) is opgericht om het Nederlands kennisveld te informeren over de Europese beleidsontwikkelingen op het gebied van onderzoek en innovatie en onderwijs. Daarnaast faciliteert Neth-ER op uit

EC reageert op KP7 ex-post evaluatie

De Europese Commissie is het in grote lijnen eens met de conclusies die de High Level Expert Group on the Ex Post Evaluation of the Seventh Framework Programme trok over KP7. De Commissie stelt ook op de meeste aanbevelingen al actie te hebben ondernomen. Dat blijkt uit de mededeling waarmee de Commissie reageert op het rapport van de High Level Group. Een van de acties is de haalbaarheid verkennen van een nieuwe European Innovation Council.

Commissie steunt conclusies evaluatie KP7
De Europese Commissie sluit zich aan bij de conclusies van het ex-post evaluatierapport over KP7 van de high-level evaluatiegroep. In een mededeling reageert de Commissie op alle aanbevelingen die de evaluatiegroep deed in haar rapport. De Commissie is het met de meeste aanbevelingen eens en in de meeste gevallen stelt de Commissie ook al actie te hebben ondernomen. De groep, onder leiding van Louise Fresco, voorzitter van de Wageningen Universiteit, adviseert bijvoorbeeld dat Europese kaderprogramma’s zich moeten richten op essentiële vraagstukken en kansen. De Commissie geeft aan dat de focus op de maatschappelijke uitdagingen in Horizon 2020 tegemoet komt aan dit advies. Enkele adviezen leiden tot nieuwe actie van de Commissie. Zo geeft de Commissie aan dat er, op basis van het advies van de evaluatiegroep, meer aandacht zal zijn voor openheid, transparantie en effectiviteit in de interim-evaluaties van de Joint Technology Initiatives in 2017. De Commissie kondigt ook aan de haalbaarheid van het lanceren van een European Innovation Council te gaan onderzoeken, om de samenhang tussen fondsen te vergroten.

Eigen evaluatie
De Commissie heeft zelf ook een evaluatie van KP7 uitgevoerd op basis van een stakeholders consultatie en van beschikbare gegevens van de individuele KP7-projecten. In deze evaluatie wordt vooral benadrukt wat KP7 allemaal heeft bereikt. Ook worden er enkele lessen getrokken, zoals dat er te weinig interne coherentie was binnen het kaderprogramma. Deze conclusie was ook door de evaluatiegroep al getrokken in hun eindrapportage. De resultaten van deze interne evaluatie zijn aan de mededeling toegevoegd.

Van ex-post KP7 naar interim Horizon 2020
De ex-post evaluatie van KP7 zal input zijn voor de interim evaluatie van Horizon 2020. De evaluatie begon met een stakeholders consultatie in 2015, waarvan de resultaten in het najaar van 2015 bekend werden gemaakt. In november 2015 werd de ex-post evaluatie van de onafhankelijke high-level groep gepubliceerd. De op 20 januari 2016 gepubliceerde mededeling van de Commissie is een reactie op deze onafhankelijke evaluatie. De hele ex-post evaluatie van KP7 zal worden meegenomen in de interim evaluatie van Horizon 2020, die in 2017 zal plaatsvinden. De eerste stappen richting de interim evaluatie zijn ook al gezet door de Commissie met het opzetten van een expertgroep die een methodologie gaat ontwikkelen, die de impact van de Horizon 2020 en de drie voorgaande kaderprogramma’s moet gaat meten.

Meer informatie
Mededeling Europese Commissie: Communication on the Ex-Post Evaluation of FP7
Publicatie Europese Commissie: Staff Working Document accompanying the Communication
Artikel Neth-ER: Experts gaan impact kaderprogramma’s meten
Artikel Neth-ER: Evaluatie KP7 roept op tot strategische keuzes