Het European Patent Office lanceert een consultatie over een op te richten Observatorium dat bij moet dragen aan een evolutie van het patentsysteem. Reageren is mogelijk tot en met 4 maart.


Draag bij aan evolutie patentsysteem

Laat u horen

Tot en met 4 maart is het mogelijk te reageren op een consultatie van het European Patent Office (EPO) over een op te richten Observatorium, zo blijkt uit het persbericht. Het Observatorium zal als doel hebben bij te dragen aan een evolutie van het patentsysteem door verschillende typen stakeholders met elkaar in contact te brengen. Daarmee zal het een digitale ontmoetingsplaats zijn om de laatste ontwikkelingen in het patentsysteem te bespreken. Daarnaast is het de bedoeling dat het Observatorium inzicht in patentdata moet vergemakkelijken, volgens het orientation paper dat centraal staat bij de consultatie. Een breed palet aan stakeholders is uitgenodigd te reageren, waaronder ook mensen die werkzaam zijn bij kennisinstellingen.

Context

Het EPO is het patentkantoor voor Europa. De EU zet verschillende stappen richting een hervorming van het patentsysteem. Zo komt er een initiatief voor een nieuw licentiekader voor standaard-essentiële octrooien en is een proefperiode van 12 maanden van start van een uniform Europees octrooi. Bovendien volgt er een gedragscode voor intellectueel eigendom.