Het nieuwe platform EU-Citizen.Science is door de Europese Commissie gelanceerd. Het digitale platform richt zich op iedereen die is geïnteresseerd in citizen science en is ontwikkeld om best practices uit de Europese samenleving te verzamelen op het gebied van wetenschappelijke projecten.


Commissie lanceert citizen science platform

Digitaal platform EU-Citizen.Science gelanceerd

De Europese Commissie heeft met de website EU-Citizen.Science een digitaal platform voor citizen science gelanceerd. Het platform richt zich op iedereen die is geïnteresseerd in citizen science, waaronder onderzoekers, beleidsmakers en de burger zelf. De verzameling aan best practices op het platform kunnen dienen als inspiratie voor het opzetten en uitvoeren van nieuwe wetenschappelijke citizen science projecten.

Nederlandse projecten

Iedereen mag projecten aan het platform toevoegen. Op dit moment staan er ongeveer 63 projecten op de website, waaronder 2 Nederlandse projecten. De Grow app is een tool waarmee timelapses van veranderingen in de natuur kunnen worden gemaakt. Observation.org is een platform waarmee data over biodiversiteit kan worden gedeeld.

Context

EU-Citizen.Science is een project van het Science with and for Society-onderdeel binnen Horizon 2020 (SwafS). Dit programma houdt zich bezig met wetenschappelijke oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Het is opgericht om burgers en wetenschap dichter bij elkaar te brengen.