De Europese Commissie keert 429,4 miljoen euro uit voor PhD-programma's in de 2022 ronde van de Marie Sklodowska-Curie Actions. In totaal worden hiermee 149 PhD-programma's financieel ondersteund. Nederland coördineert zeventien van deze programma's.  


Commissie keert 429,4 miljoen euro uit voor PhD-programma's MSCA

Zeventien Nederlandse programma's

De Europese Commissie keert 429,4 miljoen euro uit voor PhD-programma's vanuit de Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA). In totaal worden met de toekenningen 149 PhD-programma's financieel ondersteund. Dit blijkt uit het persbericht van de Commissie over de resultaten van de ronde in 2022. Binnen de programma's worden uiteindelijk 1650 PhD kandidaten van zowel binnen als buiten de academische wereld opgeleid. De geselecteerde programma's bestrijken alle wetenschappelijke disciplines. Nederland coördineert zeventien van de toegekende programma's. Alle gesubsidieerde programma's zullen binnenkort te zien zijn via het Funding & Tenders-portal.

Industriële en gezamenlijke PhD-programma's

Van de uitgekeerde 429 miljoen euro is er 47,5 miljoen euro gereserveerd voor veertien industriële PhD-programma's, waarbij PhD’ers de kans krijgen hun vaardigheden te verbeteren buiten de academische wereld, bijvoorbeeld binnen het bedrijfsleven of de overheid. Daarnaast reserveert de Commissie 43,6 miljoen euro voor twaalf gezamenlijke PhD-programma's, die leiden tot een gezamenlijke doctorstitel of meerdere doctorstitels vanuit de deelnemende instellingen.

Context

Het MSCA-onderdeel binnen Horizon Europe ondersteunt onderzoekers in alle stadia van hun carrière met nieuwe kennis en vaardigheden. Dit gebeurt door de financiering van grensoverschrijdend onderzoek over verschillende gebieden, sectoren en disciplines. PhD-programma's, oftewel doctoral networks, zijn gericht op PhD-studenten die een tijd kunnen verblijven aan een instelling binnen het netwerk. Naast de standaardnetwerken, die de hoofdmoot van MSCA uitmaken, zijn er ook netwerken met industriële partners en worden er gezamenlijke doctorale graden aangeboden. De doctorale netwerken zijn de opvolger van de Innovative Training Networks in Horizon 2020. In de ronde van 2021 kende de Commissie 405 miljoen euro toe aan 144 PhD-programma's.