De Coalition for Advancing Research Assessment roept ondertekenaars van het akkoord voor onderzoeksevaluatie op om werkgroepen en nationale afdelingen op te richten. Er moet doorgepakt worden, meldt de coalitie met inmiddels al meer dan 500 medestanders. Ook uw organisatie kan vanaf april (werkgroepen) en juni (nationale afdelingen) meedenken en bijdragen.


CoARA: ‘Richt een nationale afdeling op voor de hervorming van onderzoekevaluatie!’

Neem deel aan een werkgroep of nationale afdeling

De Coalition for Advancing Research Assessment (CoARA) roept alle coalitieleden op om werkgroepen en nationale afdelingen voor te stellen. Er komen drie soorten werkgroepen, gebaseerd op interesse, discipline en institutionele groepering. De resultaten van de werkgroepen, die functioneren als "praktijkgemeenschappen", ondersteunen de CoARA-leden bij de uitvoering van het akkoord. Het is voor aangesloten organisaties vanaf 27 april mogelijk om zich aan te melden voor een werkgroep. Nationale afdelingen zullen bijdragen door discussies over CoARA-relevante kwesties in een lidstaat. Voorlopig kan er niet meer dan één afdeling per land zijn. Voorstellen voor nationale afdelingen worden vanaf 6 juni maandelijks beoordeeld. Voor meer informatie over de aanmeldprocedures verwijst CoARA u naar de website.

500 and counting!

Al 500 organisaties ondertekenden tot nu toe het CoARA akkoord. De coalitie schrijft dat ondertekenaars dezelfde visie op de beoordeling van onderzoek, onderzoekers en onderzoeksorganisaties delen. In deze visie wordt de kwaliteit en de impact van onderzoek bepaald door een brede set aan uitkomsten, praktijken en activiteiten. Nieuwe geïnteresseerden zijn van harte welkom zich aan te sluiten bij het initiatief.

Context

In navolging van de ERA beleidsagenda werd eind 2021 een Europese coalitie gelanceerd om de evaluatie van wetenschappelijk onderzoek te hervormen: de CoARA. Deze coalitie presenteerde een akkoord wat sindsdien kan rekenen op brede steun vanuit het kennisveld en andere instanties, zoals de Europese Commissie. De overeenkomst moet onderzoekevaluatie hervormen en zo de kwaliteit en impact van onderzoek vergroten. De Nederlandse Rianne Letschert is voorzitter van de coalitie. De overeenkomst werd ook ondertekend door meerdere de Nederlandse kennisinstellingen.