De ambassadeurs voor Plan S zijn aangekondigd door cOAlition S. De ambassadeurs zijn actief in de onderzoekswereld en zullen in hun rol gaan fungeren als onafhankelijke experts die de brug zullen vormen tussen de onderzoekswereld en cOAlition S. De groep experts bestaat uit 13 leden waaronder drie onderzoekers van Nederlandse universiteiten.

cOAlition S kondigt ambassadeurs voor Plan S aan

13 ambassadeurs voor Plan S  

De ambassadeurs voor Plan S zijn aangekondigd. In een persbericht maakt cOALition S de 13 onafhankelijke experts bekend. Alle ambassadeurs zijn actief in de onderzoekswereld en zullen cOAlition S gaan assisteren in discussies en advies over Plan S en haar implementatie. Onder de 13 ambassadeurs is één Nederlander: Frank Miedema van de Universiteit Utrecht en UMC Utrecht. Ook Gareth O’Neill van Universiteit Leiden en Jean-Sébastien Caux van de Universiteit van Amsterdam maken deel uit van de groep.

Context

cOAlition S is een groep van 16 nationale onderzoekfinanciers. Met steun van de Europese Commissie en de European Research Council initieerden zij in 2018 Plan S, dat Open Access tot alle onderzoekspublicaties moet gaan realiseren. De nationale organisaties die zich hebben verbonden aan Plan S hebben samen afgesproken de 10 principes en het doel van het plan op een gecoördineerde manier te implementeren. De aangekondigde ambassadeurs moeten hierbij gaan helpen. Onlangs werd bekend dat Plan S wordt uitgesteld tot 2021.