Meer dan 40% van de door de ERC gefinancierde projecten tussen 2006 en 2014 leidde tot de aanvraag van octrooien, blijkt uit onafhankelijk onderzoek. Dit onderstreept de cruciale rol van fundamenteel onderzoek in de opkomst van nieuwe technologie.


Bijna helft ERC-onderzoek leidt tot octrooiaanvraag

Van fundamenteel onderzoek tot octrooi

Fundamenteel onderzoek stimuleert technologische vooruitgang en innovatie. Dit blijkt uit onderzoek naar publicaties van beursontvangers van de European Research Council (ERC): Assessing the Influence of ERC-funded Research on Patented Inventions. Het onderzoek baseert zich op gegevens van 6.671 ERC-projecten uit alle wetenschappelijke sectoren in de periode 2007-2014, en bekijkt hoeveel publicaties die voortvloeiden uit deze projecten worden genoemd in octrooiaanvragen. Hieruit blijkt dat ruim 40% van de door de ERC gefinancierde projecten in octrooiaanvragen worden genoemd. Met name projecten in de biowetenschappen en technologische sectoren, zoals de biotechnologie en de farmaceutica, leverden veel aanvragen op.

Leptin: investeringen nodig

Volgens Maria Leptin, voorzitter van de ERC, toont het onderzoek aan dat fundamenteel onderzoek een onmisbare voorwaarde is voor innovatie. Leptin stelt dat moderne economieën het zich niet meer kunnen veroorloven om uitsluitend te investeren in toegepast onderzoek. Om innovatieve ideeën om te zetten in producten en diensten die de productiviteit en levensstandaard verhogen, moet er wereldwijd worden geïnvesteerd in fundamenteel en grensverleggend onderzoek, aldus Leptin.

Context

De ERC ondersteunt grensverleggend onderzoek en beoordeelt onderzoeksvoorstellen op excellentie. Recent werd bekend dat de Nederlandse Nobelprijswinnaar Ben Feringa is herkozen voor de Scientific Council van de ERC.

 

Mede geschreven door Vera van Vliet.