Dit jaar heeft het Research Executive Agency een recordaantal van 11.573 aanmeldingen ontvangen voor de Marie Skłodowska-Curie Actions Individual Fellowships. Ten opzichte van 2019 betekent dit een stijging van maar liefst 17%. Het totaalbudget waaruit de Fellowships worden gefinancierd bedraagt 328 miljoen euro. Met 2.960 aanmeldingen is sociale wetenschappen de meest populaire discipline, daarna volgen de geestes- en biologische wetenschappen.


Aantal aanmeldingen voor Marie Curie fellowship fors gestegen

Toename van aanmeldingen voor Individual Fellowships

Met 11.573 aanmeldingen, een toename van 17% ten opzichte van vorig jaar, heeft het Research Exective Agency (REA) een recordaantal aanmeldingen ontvangen voor de Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) Individual Fellowships (IF). Dit maakte de Commissie op 9 september bekend na het sluiten van de call. Van de 1.573 aanmeldingen vallen 7.042 aanmeldingen binnen de discipline sociale wetenschappen, waarna geesteswetenschappen (2.960), biologische wetenschappen (2.564) en informatiewetenschappen en techniek (1.511) ook tot populaire disciplines voor een fellowship behoren. Tevens hebben 990 onderzoekers zich aangemeld voor een MSCA IF buiten Europa.

 

328 miljoen euro om te verdelen

 

De evaluatieprocedure gaat eind september van start en de resultaten zulen uiterlijk 9 februari 2021 bekend wordengemaakt. Met een totaalbudget van 328 miljoen euro staat er voor de aangemelde onderzoekers veel op het spel. Tijdens de selectie zullen zich zo'n 4.000 externe onafhankelijke evaluatoren over de ingediende voorstellen buigen. Aansluitend zal het REA de subsidieovereenkomsten ten laatste op 9 mei 2021 ondertekenen.

 

Context

 

Een fellowship via MSCA is een beurs die ervoor zorgt dat onderzoeksorganisaties externe onderzoekers kunnen ontvangen om een onderzoeksproject uit te voeren. MSCA stimuleert daarmee ook onderzoekers om buiten hun eigen landsgrenzen een onderzoekstraject te starten. Een MSCA IF richt zich op onderzoekers met een doctorale graad of vier jaar ervaring binnen het wetenschappelijk domein. Uit een eerder onderzoek in opdracht van de Europese Commissie is gebleken dat MSCA IF-acties een positief effect hebben op de loopbaanmobiliteit van onderzoekers.