14 december 2023

(UPDATE: evenementenlijst) Belgisch voorzitterschap wil Europese concurrentiepositie versterken met onderzoek en innovatie

Annabel Hoven

Annabel Hoven

Beleidsmedewerker

Stel uw vraag

Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers

Deel dit artikel

Als aankomende voorzitter van de Raad wil België inzetten op onderzoek en innovatie om de Europese concurrentiepositie te versterken en de strategische autonomie te vergroten. Dat staat in het programma van het Belgisch voorzitterschap, dat duurt van 1 januari tot 30 juni 2024. Verder staan de groene en digitale transities, gezondheid en cohesiebeleid hoog op de prioriteitenlijst. Op het gebeid van onderwijs gaat België zich inzetten voor digitalisering, mobiliteit, aantrekkelijke carrières in het hoger onderwijs en het Joint European Degree.


 (UPDATE: evenementenlijst) Belgisch voorzitterschap wil Europese concurrentiepositie versterken met onderzoek en innovatie

Concurrentiepositie en strategische autonomie

België voorziet een grote rol voor onderzoek en innovatie in het versterken van de Europese concurrentiepositie. Dat blijkt uit het programma dat de nieuwe Raadsvoorzitter presenteert, getiteld Protect, Strenghten, Prepare. Ook moet onderzoek en innovatie de EU helpen strategisch autonomer te worden op gebieden als gezondheid, groene technologieën, voedsel, digitalisering en zogenaamde key enabling technologies (KETs), waaronder AI. Verder wil België vanaf januari 2024 de valorisatie van onderzoeksresultaten verbeteren om academisch onderzoek beter af te stemmen op de behoeften van de maatschappij. De Horizonmissies worden gebruikt als leidraad om de koppeling tussen industrie, wetenschap en samenleving te verbeteren.

Leermobiliteit, onderwijscarrières en Joint European Degree

Op het gebied van onderwijs gaat België aan de slag met het onderhandelen over het voorstel van de Commissie voor een Raadsaanbeveling over het leermobiliteitsraamwerk, zo staat in het programma. Hiermee hoopt het zo veel mogelijk obstakels voor leermobiliteit weg te nemen. Ook moet er een raamwerk komen voor aantrekkelijke carrières in het hoger onderwijs en wil België aan de slag met het voorstel van de Commissie voor een Joint European Degree, dat tijdens haar voorzitterschap verschijnt. Verder benadrukt de aankomende voorzitter het belang van leven lang leren en wil het lerarentekorten gaan aanpakken. Ten slotte geeft het programma aan dat België voortgang hoopt te boeken op het gebied van inclusief en kwalitatief digitaal onderwijs en de totstandkoming van de Europese onderwijsruimte.     

Groen industriebeleid en digitale transitie 

Het Belgisch voorzitterschap hamert op het belang van de groene en digitale transities. Op het gebied van vergroening heeft België het voornemen om de Net-Zero Industry Act af te ronden. Het groene industriebeleid, waar bijvoorbeeld ook circulaire productie, water- en koolstofopslag en vaardigheden onderdeel van zijn, moet bijdragen aan het versterken van Europa's strategische autonomie. Ook zal het voorzitterschap de effectiviteit van huidige instrumenten in het industriebeleid, zoals IPCEI’s en de EIC, gaan evalueren. Op digitaal vlak wil België zorgen dat de AI Act in werking treedt en wil het synergiën tussen Horizon Europe en het Digital Europe programma verkennen.

Gezondheid en cohesiebeleid

Op gezondheidsvlak noemt België het aanpakken van medicijntekorten als één van de prioriteiten. Ook dit hangt weer samen met het verlangen om Europa strategisch autonomer te maken. Het Belgisch voorzitterschap benadrukt de gezondheidsdimensie op alle beleidsgebieden. Op het gebied van digitalisering wil België het werk voor de EU Health Data Space (EHDS) afronden en het benadrukt de rol van onderzoek en innovatie in de voorbereiding op mogelijke toekomstige pandemieën. Ten slotte noemt België het belang van het cohesiebeleid als hoeksteen van de Europese Unie. Het ziet het cohesiebeleid als instrument om maatschappelijke problemen aan te kaarten en als een katalysator voor transities en veranderingen.

Evenementen

Hieronder staat een overzicht van de geplande bijenkomsten en evenementen van het Belgisch voorzitterschap die te maken hebben met onderzoek, innovatie en onderwijs. Via deze link vindt u alle evenementen.

 

Onderzoek & Innovatie

 

Evenement

Datum

Bridging the funding gap

5 februari

Long-term investors for innovation and sustainability transition in Europe

5 februari

Research to Reality: Digital Solutions to European Challenges

5 – 6 februari

Multilateral dialogue on principles and values for international cooperation in research & innovation

15 – 16 februari

European Mission Forum: Towards a scientific health policy in Mozambique

6 – 7 maart

Conference: Innovation Procurement

19 – 20 maart

Copyright conference

8 – 9 april

The European Open Science Cloud (EOSC) and national/regional open science policy

16 april

Conference: Marie Skłodowska-Curie Actions 2024

18 – 19 april

Leaders Meeting: "Fit for the Future: Global Challenges, Regional Solutions"

18 april

Conference: "Ocean Decade Meets Mission Ocean: Blue skills for a sustainable blue economy"

25 april

Small countries and grand challenges: "How science, technology, and innovation indicators can help policymakers tackle the environmental and societal challenges ahead"

25 april

Security research conference

29 – 30 april

Innovation and new technology in crisis communication: opportunities and/or threats?

2 – 3 mei

Europe united against old and new pandemics (cluster 1), aka Conference on Preparedness

14 – 15 mei

The convergence of technologies enabling R&I for the healthcare of the future

28 – 29 mei

Digital/ICT Workshop (IndTech Conference)

3 – 5 juni

ESFRI Forum

6 – 7 juni

 

Onderwijs

 

Evenement

Datum

Citizen participation: "The Europe of tomorrow"

8 januari

High level group Education & Training

9 – 10 januari

Conference: Evidence-informed education, policy and practice

6 – 7 februari

High-Level European meeting – Directors General for Youth and Directors of National Agencies Erasmus+ Youth & European Solidarity Corps

2 – 5 maart

Meeting of the Bologna Follow-Up Group (BFUG2) and EQAR General Assembly

11 – 12 april

Seminar/Conference: Restricted Dialogue on the EU Digital Education Policy

28 – 29 mei

50th anniversary of the Education Committee

13 juni

 

Context

België neemt per 1 januari 2024 het voorzitterschap van de Raad over van Spanje. Samen met Hongarije vormen deze landen het huidige voorzitterschapstrio. Het voorzitterschapstrio zet de doelstellingen van de Raad uit voor een termijn van 18 maanden. Op basis van deze doelstellingen bepalen de landen de prioriteiten voor hun eigen periode. Het Spaans voorzitterschap besteedde veel aandacht aan vaardigheden, in verband met het Europese Jaar van de Vaardigheden. Per 1 juli neemt Hongarije het stokje over.

Mede geschreven door Bas Morshuis.