30 juli 2021
Zeven nieuwe deskundigengroepen voor de Europese Onderwijsruimte

Fleur Diepstraten
Beleidsmedewerker
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
30 juli 2021
Beleidsmedewerker
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
De Commissie is op zoek naar experts voor zeven informele deskundigengroepen, voortbouwend op de zeven ET 2020-werkgroepen. Van vroege kinderopvang tot hoger onderwijs, elke onderwijslaag krijgt (weer) een eigen expertgroep. Sommige werkgroepen hebben een specifieker overkoepelend thema, zoals digitalisering of inclusie. Tot 6 september kunnen Europese koepelorganisaties zich opgeven en experts afvaardigheden, waaronder ook Nederlandse experts.
De Commissie zoekt experts voor zeven informele deskundigengroepen, die onderdeel zijn van de beleidssamenwerking van het nieuwe strategische kader voor onderwijs en opleiding, afgekort ET 2030. Het lidmaatschap van deze werkgroepen zal bestaan uit afgevaardigden van lidstaten en van grote Europese koepelorganisaties. Voor de laatste doelgroep heeft de Commissie nu een openbare oproep uitgezet. Dezelfde systematiek wordt gevolgd van de ET 2020-werkgroepen. Ook het Nederlandse kennisveld kan via lidmaatschap van Europese koepels en internationale organisaties experts sturen.
De experts zullen DG Education and Culture (EAC) en DG Employment, Social Affairs and Inclusion (EMPL) helpen in het voorbereiden, trekken en monitoren van de beleidsinitiatieven opgesomd in het ET 2030-kader. De zeven werkgroepen op een rijtje:
De werkgroepen komen 2 à 3 keer per jaar fysiek bijeen en hebben een mandaat voor vier jaar (tot eind 2025). Daarnaast worden peer learning-activiteiten georganiseerd in deelnemende lidstaten. De werkgroepen zullen op basis van consensus opinies, aanbevelingen en rapporten opstellen. De documenten worden opgesteld in het Engels en ook de vergaderingen worden gehouden in het Engels. Twee tot zes organisaties per werkgroep worden geselecteerd. Mogelijk zal de Commissie voor toekomstige subgroepen opnieuw experts werven. Alle selectiecriteria staan in het CALL FOR APPLCATIONS-document onder het kopje “Additional Information” dat hier te downloaden is. Aanmelden kan tot 6 september.
Voortbouwend op het format van de werkgroepen onder ET 2020-kader, de zeven nieuwe informele deskundigengroepen moeten het wederzijds leren over beleidshervormingen van nationale onderwijsstelsels faciliteren en stimuleren. Daarnaast halen de twee verantwoordelijke DG’s EAC en EMPL via de experts direct input op. Met deze input wil de Commissie de ambities en beloftes uit haar Mededeling van de Europese Onderwijsruimte concretiseren en uitwerken. De werkgroepen lopen gedurende de eerste cyclus van het strategisch kader, tot 2025. Een eerste inventarisatie van het werk van de deskundigengroepen staat voor 2022 gepland als onderdeel van het voortgangsverslag over de Europese Onderwijsruimte. Over de algehele bestuursstructuur van het nieuwe strategisch kader wordt nog gediscussieerd in de Raad en staat voor dit najaar op de agenda van het Onderwijscomité.
Ambassador of vocational excellence in Europe Joao Santos says goodbye
Microcredentials maken EU weerbaar voor de toekomst
From the Ground Up: Redesigning Education to Meet the Needs of Today's Learners
Parlement en Raad bereiken akkoord over Europees Jaar van de Vaardigheden