De Europese Commissie en zeven landen rondom de Zwarte Zee hebben een gezamenlijke strategische agenda voor onderzoek & innovatie gepubliceerd. De agenda moet samenwerking op het gebied van onderzoek & innovatie rond de Zwarte Zee bevorderen om zo duurzame oplossingen te vinden voor bijvoorbeeld het behoud van biodiversiteit. Er zal onderzoeksinfrastructuur in het gebied gebouwd worden en personeel zal worden omgeschoold voor nieuwe maritieme banen.


Onderzoek & innovatie rond de Zwarte Zee krijgt impuls

Zwarte Zee krijgt boost in onderzoek & innovatie 

De Europese Commissie heeft in samenwerking met de landen rondom de Zwarte Zee een strategische agenda voor onderzoek & innovatie gelanceerd. De Commissie stelt in een persbericht dat de strategische agenda bedoeld is om door middel van innovatie & onderzoek de Zwarte Zee duurzamer te maken, bijvoorbeeld door maatregelen te nemen voor het behoud van biodiversiteit en cultureel erfgoed. De strategische agenda zal zich focussen op vier belangrijke gebieden:

  1. Het aanpakken van gemeenschappelijke onderzoeksuitdagingen voor de Zwarte Zee; 
  2. Het ontwikkelen van producten en oplossingen die bijdragen aan de groei van de economie rond de Zwarte Zee; 
  3. Beleid dat gericht is op het ondersteunen van onderzoek en innovatie in digitale technologieën;
  4. Beleid dat gericht is op het ondersteunen van bedrijven of kleine ondernemingen die actief zijn in het digitale domein.

Eén van de projecten die met deze strategische agenda gesteund kan worden is het Perseus-project. Dit project, dat de impact van menselijke activiteit op het gebied onderzoekt, wordt onder meer uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit Utrecht.

Context

De strategische agenda voor onderzoek & innovatie rond de Zwarte Zee maakt deel uit van het Black Sea Synergy Initiative. De agenda volgt op de European Maritime Day 2018, waar een visie op de belangrijkste uitdagingen voor onderzoek & innovatie rond de Zwarte Zee werd gepresenteerd. Het Roemeens voorzitterschap maakte de ontwikkeling van een Europese strategische agenda voor samenwerking in onderzoek en innovatie rond de Zwarte Zee tot een van haar prioriteiten. Deze strategische agenda wordt naast de Commissie ook door Georgië, Rusland, Bulgarije, Moldavië, Turkije en Roemenië onderschreven. De EU heeft circa 300 miljoen euro beschikbaar gesteld voor duurzame oplossingen voor oceanen, waarvan een groot deel naar onderzoek gaat zoals bij de strategische agenda voor de Zwarte Zee.