02 juni 2021

Onderwijsexperts gezocht voor adviesgroep digitale geletterdheid en omgang met desinformatie

Fleur Diepstraten

Fleur Diepstraten

Beleidsmedewerker

Stel uw vraag

Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers

Deel dit artikel

De Commissie zoekt experts voor een nieuwe adviesgroep op het gebied van desinformatie en digitale geletterdheid in het onderwijs. De deskundigen gaan gedetailleerde richtlijnen opstellen voor onderwijzers op deze thema’s. Een groep van vijfentwintig experts zal de Commissie bijstaan bij de voorbereiding van wetsvoorstellen en initiatieven. Aanmelden kan tot en met 29 juni.


Onderwijsexperts gezocht voor adviesgroep digitale geletterdheid en omgang met desinformatie

Digitalisering in het onderwijs ondersteunen

De Commissie zoekt experts op het gebied van desinformatie en digitale geletterdheid in het onderwijs voor een nieuwe expertgroep. De vijfentwintig deskundigen gaan de Commissie helpen bij het opstellen van richtlijnen voor onderwijzers. Dit houdt vooral in dat zij een definitie van digitale geletterdheid vaststellen en dat ze lestools voor docenten ontwikkelen. Deze lestools hebben als doel om leerlingen te leren kritisch om te gaan met informatie. De expertgroep zal primair DG Education and Culture (EAC) en DG Communications Networks, Content and Technology (CNECT) bijstaan in het voorbereiden van wetsvoorstellen en initiatieven om dit te bewerkstelligen. De expertgroep gaat in september 2021 van start en zal zeker een jaar lopen. Aanmelden kan tot en met 29 juni.

Context

De Commissie heeft in september 2020 haar Digital Education Action Plan (DEAP) gepresenteerd. De expertgroep gaat direct bijdragen aan het behalen van één van de doelstellingen uit het DEAP. In het DEAP wordt specifiek aangehaald dat leraren tools moeten krijgen om hun leerlingen te kunnen aanleren desinformatie online te identificeren. Daarbij moeten ze de digitale geletterdheid van hun leerlingen effectief kunnen ondersteunen.